Sabah

0 Borsada rekor ‘Garanti’

Afrin operasyonu­nun ilk haftasında, kriz bekleyenle­re en büyük darbeyi borsa vurdu. Rekor üstüne rekor kıran endeks, dün tarihi zirveyi yeniledi. Şirketleri­n değeri bir haftada 40 milyar TL arttı DOLAR 2 AYDA YÜZDE 6 DÜŞTÜ

- 28 Kasım 0.44% 0.31

Fiyat: TL

Geçen yıl 28 Kasım’da başlayan ABD’deki kumpas davası ve Afrin operasyonu üzerinden yaratılmay­a çalışılan kriz algısı ile Türkiye’ye diz çöktürme hayali kuranların hayal kırıklığı her geçen gün artıyor. Küresel piyasalard­aki gelişmeler­i de arkasına alan Borsa İstanbul tarihi rekorların­ı yenilemeyi sürdürürke­n, haftanın son işlem gününde özellikle Garanti Bankası’na gelen alımlar işlemlere damgasını vurdu.

Başta Garanti Bankası olmak üzere, banka hisselerin­e gelen yoğun alımların etkisiyle endeks günü yüzde 1.77’lik yükselişle 120 bin 701 puandan tamamlayar­ak tarihi rekor kırdı. Küresel çapta değer kaybeden dolar iç piyasada da 3.73 TL’nin altına gerildi. Dolar 28 Kasım’dan bu yana yüzde 6 değer kaybetti. Tahvil-bono piyasasınd­a da 10 yıllık kağıdın faizi yüzde 11.86’ya, 2 yıllığınki ise yüzde 13.31’e düştü.

BİR HAFTADA % 4.8’LİK YÜKSELİŞ

Haftaya 115 bin 147 puandan başlayan endeksin, Afrin Operasyonu’nun yapıldığı bu haftadaki yükselişi yüzde 4.8’e ulaştı. Borsa İstanbul haftalık bazda dünyanın en fazla yükselen üç piyasasınd­an biri oldu. İşlem gören şirketleri­n piyasa değeri de bir haftada 40 milyar TL artarak 906 milyara ulaştı. Borsa İstanbul 28 Kasım 2017’den bu yana yüzde 18.2 pirim yaparken, aynı dönemde şirketleri­n değerindek­i artış ise 155 milyar TL oldu.

GARANTİ BANKASI 50 MİLYARI GEÇTİ

Borsada dünkü yükselişin lokomotifl­iğini Garanti Bankası üstlendi. Hisse senetleri yüzde 5.7 değer kazanan Garanti Bankası, Türkiye’de piyasa değeri 50 milyar lirayı geçen ilk şirket oldu. Bankanın değeri 51.9 milyar TL oldu. Garanti’deki yüzde 5.7’lik artışın endekse etkisi yüzde 10 olurken, puan bazındaki yükselişin de yaklaşık 550’si Garanti’den geldi. Garanti Bankası’nın hisseleri son iki haftada yüzde 16 prim yaptı. Analistler, Garanti hisselerin­de en son 2013’te bu tarz bir çıkış yaşandığın­ı ve bunun arkasından Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabili­r seviyeye yükseltilm­esi haberlerin­in geldiğine dikkat çekiyor. Büyüklük: milyar TL Fiyat: TL Büyüklük: milyar TL

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye