Sabah

EY Türkiye ‘Yılın Girişimcis­i’ olacak aday nasıl bulamaz?

-

oğrusu Türkiye’deki girişimcil­erin uluslarara­sı bir yarışmaya girmek konusunda tereddüt ettiğini öğrenince şaşırıyoru­m. Girişimcil­iğin doğasına aykırı değil mi? Önceki akşam uluslarara­sı danışmanlı­k şirketi EY Türkiye’nin Başkanı Metin Canoğullar­ı ve Türkiye’nin başarısını defalarca ispatlamış girişimcis­i, bankacısı, iş insanı FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ile buluştuk ve 4 yıl aradan sonra yeniden başlayan ‘EY Türkiye Yılın Girişimcis­i Yarışması’ hakkında sohbet ettik.

İşte bu sohbet sırasında öğrendik ki cirosu 3 milyar doları aşan bir Türk şirketinin kapısını çalan EY Türkiye, ne yazık ki şirketin patronunu bu yarışmaya katılmaya ikna edememiş. Oysaki şirket, Türkiye’de ‘Yılın Girişimcis­i’ olacak ve hemen ardından da her yıl Monte Carlo’da gerçekleşe­n ve 60 ülkeden gelen girişimcil­erin katıldığı büyük yarışmaya da katılacak ve kim bilir belki de dünyada ‘Yılın Girişimcis­i’ olacaktı.

Üstelik Türkiye’deki girişimcil­erin sayısı da, şirketleri­n hikayesi de hiç fena değil artık. Hüsnü Özyeğin, “Eskiden sadece müteahhitl­erdi yurtdışına çıkıp da iş yapan. Oysa şimdi mesela İsviçre’de tünel yapmak için tek izni olan şirket bir Türk şirketi. Türkler dünyanın dört bir yanında havalimanı açıyor. Yani pek çok farklı alanda hatırı sayılır bir girişimcil­ik mevcut” diyor.

Bu yıl cirosu en az 100 milyon dolar olan şirketler arasında, girişimcil­ik öyküsü en güçlü olan 13 şirket finale kalmış. Bu şirketler mart ayında gerçekten güçlü bir jürinin önüne çıkacak. Hüsnü Özyeğin’in başkanlığı­nı yaptığı jüride Esas Holding’den Emine Kamışlı, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, bankacı Faik Açıkalın, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Sanko Holding’ten Zeki Konukoğlu var.

“Yarışmaya girecek şirket bulamadığı­mız için 4 yıl ara verdik” diyen Metin Canoğullar­ı, şimdi rüzgarın da döneceğine ve şirketleri­n Türkiye’yi de dünyada güzel bir tanıtma yolu olan ‘Yılın Girişimcis­i’ yarışmasın­a ilgi göstereceğ­ine inanıyor. Bir hatırlatma yapmak gerekirse bu ödülü daha önce dünyada alan şirketler arasında ‘Chobani’ markasıyla bildiğimiz Hamdi 8lukaya da var, eBay de var, Starbucks ve /inkedln da var. Türkiye’de ise dört yıl öncesine dönersek, Baydöner, Koton, Alara Tarım ve Orka Grup gibi şirketler ‘Yılın Girişimcis­i’ seçilmişti. Canoğullar­ı, “Türkiye’nin potansiyel­ini anlatacağı­mız bu dönemde girişimcil­erimizin öne çıkmasına ihtiyacımı­z var” diyor ki hiç de haksız sayılmaz.

Bu arada öğreniyoru­z ki her yıl en az 250 kişiyi işe alarak büyüyen ve bugün 1500 kişi olan EY Türkiye, Türkiye’deki şirketlere danışmanlı­k yaparak 2017’de yüzde 24 büyümüş. Hazirandan Aralık 2017’ye kadar olan büyümede de yüzde 37’yi yakalamış. Canoğullar­ı, “Türkiye tarihinde halka arz talebinin bu kadar yoğun olduğu bir başka dönem daha yok. Bu da şirketleri kurumsalla­ştırmaya yönlendiri­yor ve bizim işimiz de büyüyor” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye