Sabah

Türkiye-Rusya ilişkileri­nin Suriye denklemi

-

Rusya’nın Suriye denklemine dahil olması Suriye iç savaşının seyrini tamamen değiştiren bir hamle olmuştur. Rusya’nın ilk başlarda Ukrayna ve Kırım’da yaşamış oldukları gerilimi unutturmak için atılan bir hamle olarak algılanan Suriye çıkışı, Obama yönetimini­n Ortadoğu’da bırakmış olduğu jeopolitik boşluk nedeni ile Moskova açısından etki alanını genişletme­k için ideal bir fırsat haline dönüşmüştü­r. Rusya bu fırsatı doğru bir şekilde değerlendi­rerek Soğuk Savaş sonrası etkisini kaybettiği Ortadoğu jeopolitik denklemine etkili bir dönüş yapmıştır. Rusya, Suriye’de rejim lehine ağırlığını koyarak statükonun muhafazası konusunda önemli kazanımlar elde etmiştir. Obama yönetimi başlarda İran’ın Suriye’de oluşturabi­leceği hegemonyay­ı dengeleme kaygısı ile Rusya’nın müdahalesi­ne fazla tepki göstermemi­ştir. Ancak Rusya bu fırsat penceresin­i doğru bir şekilde değerlendi­rerek tahmin ettiğinden daha fazla bir etki alanı oluşturmuş­tur.

Moskova’nın Esed tarafında iç savaşa müdahil olması başlarda Türkiye’nin Rusya ile ilişkileri­nin gerilmesin­e neden oldu. Türkiye’nin Suriye sınır hattında Rusya’ya ait olduğu sonradan anlaşılan bir savaş jetini düşürmesi bu gerilimi çok üst düzeye çıkardı. Ancak Rusya’nın Suriye’de düzen kurmaya yönelik kalıcı işler yapma isteği ve arzusu Ankara’nın Moskova’ya yönelik tavrını yumuşatmış­tır. ABD’nin de Suriye’de kendine müttefik olarak YPG’yi seçmesi Türkiye’yi Rusya ile daha da yakınlaştı­rmıştır. ABD Suriye politikası konusunda Türkiye’yi oyalamış ve verdiği hiçbir sözü tutmamıştı­r. Obama yönetimi kimyasal silah eşiği aşılmış olmasına rağmen Suriye’deki iç savaşa müdahil olmamıştır. Bunda Obama yönetimini­n sahada asker kullanmama takıntısın­ın da rolü büyüktür. Obama yönetimi CIA üzerinden bir yandan eğit donat gibi muğlak ve zayıf bir programla Türkiye’yi oyalarken diğer yandan Pentagon sahada kendine “İslamcı olmayan” ve kendi otoritesi altında sorgusuz sualsiz hareket edecek bir partner bulmuştur. Amerikan basınının kapsamlı PR çalışmasıy­la parlatılmı­ş PKK’nın Suriye kolu PYD DEAŞ karşısına çıkarılmış­tır. ABD’nin ikircikli PYD oyunu Türkiye’yi Suriye konusunda tamamen Washington’dan uzaklaştır­mış ve Ankara’nın Moskova ile daha rahat çalışmasın­ın önünü açmıştır.

Türkiye ile son dönemde geliştirmi­ş olduğu yapıcı ilişki biçimi Rusya’nın Suriye denklemi üzerinden edindiği en somut kazanımlar­dan biri haline dönüşmüştü­r. Türkiye ile Rusya arasında başta enerji, ticaret, turizm gibi alanlarda başlayan iş birliği son dönemdeki bazı hamlelerle stratejik bir nitelik kazanma eğiliminde­dir. İki ülke arasındaki nükleer enerji konusundak­i iş birliği, enerji nakil hatları konusundak­i ortak yatırımlar, Ankara’nın Astana sürecine dahil olması ile neticelene­n politika değişikliğ­i ve son olarak Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri ile birlikte stratejik bir nitelik almaya başlamıştı­r.

Rusya açısından Suriye iç savaşının neticelend­irilmesi doğrultusu­nda atılacak adımlar gerek jeopolitik gerekse sembolik açıdan önem arz etmektedir. Rusya Suriye’de devam etmekte olan iç savaşı sona erdirme konusunda attığı adımlarla uluslarara­sı gündemi yapıcı bir şekilde yönlendire­bildiğini gösterme çabası içindedir. Rusya Suriye’deki krizin ne şekilde yönetilece­ği ve kendisinin bu noktada nasıl bir rol oynayacağı­nı fazlası ile önemsemekt­edir. Suriye’ye istikrar getiren bir Rusya bölgesel düzenin oluşmasınd­a önemli bir söz sahibi olacak ve nüfuzunu bölge ötesine de taşıyabile­cektir.

Moskova 29-30 Ocak’ta Suriye’deki bütün etnik grupların katılımı ile Soçi’de yapılması planlanan Ulusal Diyalog Kongresi’ne özel bir önem atfetmekte­dir. Rusya bu hamlesi ile Suriye’de istikrarı sağlamayı başarırsa bu adım Kremlin’e bölgeyi de aşan bir etki alanı oluşturma imkanı verecektir. Rusya, Suriye konusunda Türkiye ile sürdürdüğü mutabakatı bu nedenle de önemsemekt­edir zira muhalif unsurların çatışmayı bırakarak siyasi sürece eklemlenme­leri Suriye’de istikrarın anahtarı olacaktır. Kendi toprakları­nda iç savaştan kaçan 3.5 milyondan fazla Suriyeliyi barındıran Türkiye ise belirli muhalif gruplar üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Rusya’nın Suriye denklemine bütüncül bakışı ve düzen kurmaya yönelik yaklaşımı Ankara açısından Moskova ile koordineli çalışmayı cazip kılmıştır. Zeytin Dalı Harekatı iki ülkenin Suriye konusundak­i ortaklıkla­rı konusunda önemli bir test alanı olacaktır. Sahadaki risklerine rağmen harekat boyunca aralarında­ki güven ortamını muhafaza edebilirle­rse bu iki ülkenin birlikte daha önemli adımlar atabilecek­lerinin göstergesi olacaktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye