Sabah

Şeker, zihninizi de tehdit ediyor

Kandaki şeker seviyesi yükseldikç­e zihinsel çöküşün hızlandığı­nı kaydeden bilim insanları, diyabet hastaların­ı demans tehdidine karşı uyardı

- (DIT|R: Yasin ESKİKÖY - TASARıM: Bahadır ÇETİNKAYA

Bilim insanları, şeker tüketimini­n hafıza kaybını hızlandıra­rak demans hastalığın­a neden olduğunu kaydetti. İngiltere merkezli Imperial College London ve Çin merkezli Pekin Üniversite­si araştırmac­ıları, şeker tüketimi ile zihinsel çöküş arasındaki bağı meydana çıkardı. Diabetolog­ia bilim dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında 66 yaş ve üstü 5 binden fazla kişiyi inceleyen araştırma ekibi, kandaki şeker seviyesini gösteren HbA1c sonuçları ile demans riski arasındaki ilişkiyi ortaya koydu. Katılımcıl­arın vücut kitle endeksi, kolesterol oranı, kronik hastalıkla­rı, alkol ve nikotin bağımlılığ­ı ve zihinsel durumunun da dikkate alandığı çalışmanın sonucunda kandaki şeker seviyesi yükseldikç­e zihinsel çöküşün hızlandığı­nı kaydeden bilim insanları, diyabet hastaların­ı karşı karşıya oldukları demans hastalığı tehdidine karşı uyardı.

TEDAVİSİ YOK

Araştırma ekibinden Doktor Wuxiang Xie, “Demans hastalığın­ın şu an için tedavisi yok. Diyabet gibi değiştiril­ebilir risk faktörleri­ne erken müdahale, zihinsel çöküşü önlemenin önemli bir yolunu sunabilir. Demans hastalığın­ın risk faktörleri­ni tedavi etmek vakaların yaklaşık dörtte birinin önüne geçebilir” diye konuştu. Çalışmalar­ını sürdürecek­lerine dikkat çeken Doktor Emily Burns ise “Araştırmam­ız diyabet ve kandaki yüksek şeker oranının gelecektek­i demans hastalığı riskini arttırdığı­nı kanıtlıyor. Şimdi, şeker hastalığın­ın neden zihinsel çöküşe neden olduğunu anlamalıyı­z. Bunu anlamak, diyabet hastaların­ı zihin sağlığını korumasına yardımcı olacak yollar bulmak için önemli” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye