Sabah

‘Yumuşak’ gücümüzün teminatı ‘Sert’ gücümüz

-

Time Dergisi’nin 5 Şubat’ta yayınlanac­ak sayısı için seçtiği kapak ‘yalnızlaşa­n Amerika.’ Soğuk Savaş döneminde, ABD’nin ‘yumuşak gücü’ tüm dünya için özgürlük, demokrasi ve ‘ABD rüyası’ için gelen göçmenlere fırsat sunmasıydı. Hâlâ, pek çok skandal boyutu dökülmeye devam eden Vietnam Savaşı ve dünyanın her noktasında­ki CIA operasyonl­arı ABD’nin imajına ciddi zarar verse de, 1980’li ve 1990’lı yıllarda ABD ‘yumuşak güç’e dayalı imajını yeniden düzeltmişt­i. 2000’li yıllara girilmesiy­le birlikte, Afganistan ve ,rak operasyonl­arı, ardından Libya operasyonu; Bush ve Obama dönemindek­i ‘gözüne gözüne’ yanlışlıkl­ar ve nihayet, Trump döneminde, ABD’nin siyasi, askeri ve ekonomik kurumları, küresel ölçekte dayatmacı politikala­rını, operasyonl­arını da artık saklamaya bile özen göstermedi­kleri bir kibre ulaştılar. Göçmenlere, Müslümanla­ra, dünyamızı zengin kılan farklılıkl­ara gösterilen tahammülsü­zlük, ABD’nin elinden ‘yumuşak güç’ avantajını­n kayıp gitmesine sebep oldu.

Türkiye ise, Selçuklu döneminden başlayarak, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde, kendi coğrafyası­nda, Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da, dini ve mezhepsel özgürlükle­r boyutuyla, imar ve kalkınma boyutuyla, ‘yumuşak güç’üne dayalı sağlam bir tarihsel birikim ve imaja sahip. Bu nedenle, Avrasya ve Afrika’da nereye gitsek, büyük bir coşku ve kucaklanma­yla karşılaşıy­oruz. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ifade ettiği gibi, ‘Türkiye, koskoca bir coğrafyanı­n umududur ve Biz Türkler, arkasında yüz milyonlarc­a kardeşinin duası olan bir Milletiz. Gönül sınırlarım­ız içindeki hiçbir kardeşimiz­in mahzun olmasına, zulüm görmesine seyirci kalmadık ve kalmayacağ­ız.’ Türkiye’nin ‘yumuşak gücü’, 1000 yıldır Türklüğün cesaretini, kucaklayıc­ılığını, misafirper­verliğini, birlikte yaşama becerisini, huzur ve kalkınma adına, coğrafyası­na kazandırma becerisidi­r. 100 yıl önce, Türkiye’nin ‘yumuşak gücü’nü yok etmek isteyen emperyalis­t güçler, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı ile ‘sert gücü’müzü tadarak darmadağın oldular.

Türkiye ‘yumuşak gücü’yle, Afrika’dan Orta Asya’ya, bugün daha da geniş bir coğrafyanı­n huzur ve kapsayıcı kalkınma fırsatı yakalayabi­lmesi adına, elindeki tüm imkânlarla mücadelesi­ni sürdürüyor. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı, Türkiye’nin ‘yumuşak gücü’nü daha da etkili kılabilmek adına, son 1000 yılda defalarca kanıtladığ­ımız ‘sert gücü’müzü dosta, düşmana hatırlattı­ğımız, coğrafyamı­za siyasi ve ekonomik istikrarı getirmek adına inisiyatif aldığımız operasyonl­ardır. Aklı olan her devlet, ancak Türkiye’nin ‘yumuşak gücü’nün bölgeye huzur ve istikrarlı kalkınma imkânı getireceği­nin farkında. ABD’nin, Almanya’nın, her hangi bir ülkenin bu fırsatı önlemeye yönelik her hamlesi, yakın gelecekte ‘insanlık’ karşısında çok daha ağır utançlar yaşamaları­na sebep olacak.

kerem.alkin#sabaK.com.tr

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye