Sabah

Yerli turist erken davrandı

Erken rezervasyo­n kültürü yerli turizmde de güçlendi. 200 ’da bu sistemle 300 bin kişi tatile çıkarken, bu rakam 2017’de 5 milyonu buldu. 2018 hedefi ise 6 milyon turisti erken rezervasyo­nla tatile çıkarmak

- Betul.alakent@sabah.com.tr

Türkiye’de her geçen yıl tatile çıkan yerli turist sayısında artış yaşanırken, erken rezervasyo­na olan talep de yükseldi. 2009 yılında erken rezervasyo­nla 300 bin kişi tatile çıkarken bu oran 2017’de 5 milyonu buldu. Bu yıl 6 milyon turistin erken rezervasyo­nla tatile çıkacağını öngören turizmcile­r, yerli turistte erken rezervasyo­n bilinci oluştuğunu belirtiyor. Bu yıl yabancı turist sayısında artış olacağına dikkat çeken turizmcile­r, “Turist sayısının 35 milyonu aşmasını bekliyoruz. Bu yıl erken rezervasyo­nla ocak ayında alınan tatil, haziranda yüzde 50 daha yüksek fiyatla satılacak” dedi. Yoğun sezon olan temmuz ağustosta istenilen otelde yer bulmakta zorluk çekilebile­ceğini aktaran turizmcile­r, tatilini hala satın almamış olanların acele etmesi gerektiğin­i belirtti.

ŞİMDİDEN ALINMALI

2017’de 30 milyonun üzerinde turistin ağırlandığ­ını belirten Türkiye Otelciler Federasyon­u (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bu yıl için rezervasyo­nların çok daha iyi gittiğine dikkat çekti. “Özellikle Avrupa pazarında ciddi bir yükseliş var. Şu anda Almanya, Hollanda ve İngiltere’den gelen talepler önceki yılın yüzde 70 üzerinde” diyen Ayık, Rusya’da da 2017’de rekor kırıldığın­ı ve artışın bu yıl da devam edeceğini kaydetti. Ayık, “Yabancı pazarda talep arttığı için yerli turistin tatilini şimdiden almasında fayda var” dedi.

HEDEF 6 MİLYON

Erken rezervasyo­na olan talebin her geçen yıl arttığını belirten Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı

Başaran Ulusoy,

“Kültür ve Turizm Bakanlığı ve birliğimiz­in öncülüğünd­e 2009’da 300 bin kişi ile başlayan erken rezervasyo­n kampanyası, 2015’te 3.5 milyona ulaştı. Türk turizmi açısından zorlu geçen 2016 yılında sektöre en önemli destek vatandaşla­rımızdan geldi ve 4.2 milyon kişi erken rezervasyo­n ile tatile çıktı. 2018 için hedefimiz 6 milyon kişinin erken rezervasyo­nla tatilini satın alması” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??
 ??  ?? Başaran Ulusoy
Başaran Ulusoy
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye