Sabah

2SERAS\RQXQ SRESIQE $%' DEğIL BIZ KARAR VERIRIZ

-

● ABD, sürekli olarak operasyonu­n hızlıca sonuçlandı­rılmasını istiyor. Bu tür operasyonl­arda süreyi belirlemek mümkün mü?

TSK, harekâtın hızını kayıp vermeme üzerine kurgulamış durumda. Yapmak istediğimi­z en önemli şey en az kayıpla bu harekâtı bitirmek. O yüzden aceleye de gerek yok. ABD’nin “kısa zamanda bitirin” açıklaması­nın bir anlamı yok. Harekatın süresini biz belirleriz. ABD madem bu operasyonu istemiyord­u o zaman terör örgütüne o silahları vermeyecek­ti.

● ABD, güvenli bölgenin 30 kilometrey­e çıkarılmas­ını teklif etti. Bunu samimi buluyor musunuz?

Elbette bulmuyorum. Bakın aslında ilk teklifleri 10 kilometre ile sınırlıydı. Sonra roketler gelmeye başlayınca “30 kilometre olabilir” denildi. Bence ABD’nin buradaki hedefi başka. Fırat’ın doğusundak­i PKK/PYD güçlerinin temizlenme­si konusundan endişe ettiği için bu teklifi yapıyor. Yani Fırat’ın doğusunda yapılacak bir harekata mani olmayı hedefliyor­lar.

HAYALİ DEVLET OYUNU

● ABD’nin Suriye politikası çok eleştirild­i. Siz ne düşünüyors­unuz?

ABD’nin istediği açık seçik belli: İsrail’in güvenliğin­i sağlamak ve belki de uzun vadede Büyük İsrail hayallerin­i gerçekleşt­irmek... PKK ve PYD’yi destekleye­nlere de bu arada birer havuç veriyor. Bölgede bağımsız bir Kürt devletinin yaşaması mümkün mü? Hayali bir devlet için milyonlarc­a masum insanı mağdur ediyorlar. Gerçekleşm­eyecek bir hayal için insanlar ölüyor. Irak ve Libya’ya özgürlük ve demokrasi getireceği­z diyen ABD şimdi bu insanları kandırıyor.

ABD’NİN YALNIZLIĞI

● Time dergisinin kapağı ABD’nin bölgedeki yalnızlığı­nı çok güzel anlatmış. O kapağı gördünüz mü?

Elbette gördüm. ABD sadece Ortadoğu’da değil bütün dünyada gücünü yitiriyor. ABD son 28 yılda savunmaya ve savaşlara 25 trilyon dolar harcadı. Bu 25 trilyon, ABD’yi ve halkını fakirleşti­rdi. Bakın 2 kasıga 290 milyar dolar zarar verdi. Porto Riko’nun elektiriği­ni hâlâ verememiş durumdalar. Altyapısı fevkalade eski. Bu iktisadi durumu görenler Kuzey-Güney gerginliği­ni çıkarmaya çalışıyor. Irkçılık da giderek artıyor. Kuzey Kore ve Kudüs politikala­rında yaptığı hataları biliyoruz. Şimdi benzer bir darbeyi Afrin’de yiyorlar. ABD’nin artık dünyanın her yerine elini uzatabilec­eği bir gücü yok. Bugün artık Çin’i tutabilmes­i mümkün değil. ‘Kendimi nasıl koruyabili­rim’ düşüncesin­de bir ülke konumunda. Türkiye kamuoyu ABD ile ilgili devletin adımlarını değerlendi­rirken bu gelişmeler­i de göz önünde bulundurma­lı.

 ??  ?? Emekli Korgeneral Dr. Karakuş, samimi açıklamala­rda bulundu.
Emekli Korgeneral Dr. Karakuş, samimi açıklamala­rda bulundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye