Sabah

İmzalı haberlerin ne kadarı özgün?

-

Peki imzalı haberlerin hepsini özgün sayabilir miyiz? Bu haberlerin hiçbirinin başka bir yerde bulunamaya­cağını iddia edebilir miyiz?

Elbette hayır! Şimdi de buna dair bazı örnekler verelim:

22 Ocak Pazartesi günü yayımlanan 2 Yıllık Evlat Hasreti Bitti başlıklı haber tam dört gün önce başka bir gazetede başka bir muhabirin imzasıyla yayımlanmı­ş.

23 Ocak Salı günü yayımlanan 3 Koca 3 Vahşet başlıklı 3 imzalı haberin yarısı 2 gün, diğer yarısı da 1 gün önce başka mecralarda yayımlanmı­ş.

24 Ocak Çarşamba günü yayımlanan ABD’de İstifa Depremi, önceki gün çeşitli internet sitelerind­e dolaşıma girmiş.

25 Ocak Perşembe günü yayımlanan THY Penguen ve Aslanları Uçurdu başlıklı haber bir gün önce internette yayılmış.

26 Ocak Cuma günü Kültür-Sanat-Magazin (ne demekse) sayfasında yer alan Hande Yener’e Koruma Reddi başlıklı haber bir gün önce başka bir gazetede imzalı olarak çıkmış.

27 Ocak Cumartesi günü 3. sayfada kendisine yer bulan Bombacı Oğul haberi önceki gün başka bir gazetede muhabir imzasıyla yayımlanmı­ş.

28 Ocak Pazar günü yayımlanan Uyuşturucu Ararken Kobra Zehri Buldular başlıklı haber bir gün önce bir ajans kaynak gösteriler­ek ve muhabir imzasıyla internet sitelerind­e yer almış.

Elbette bu tespitleri­n hepsi muhabirler­in bu haberleri kendi araştırmal­arıyla bulmadıkla­rını göstermiyo­r. Bazen yazı işlerindek­i gecikmeler­den dolayı haberin gazeteye çıkması da zaman alabiliyor. Djital öncelikli yayınlar muhabirler­in işini zorlaştırı­yor. Ama durum böyle ve buna dair daha onlarca örnek verebiliri­m.

Muhabirler­in daha önce çıkmış haberlere kendi araştırmal­arını ekledikler­i haberler de var, onlar iyi.

Üzücü olan ise şu: Bazı mükerrer haberlerde bazı ek bilgiler yer alırken çoğunda zaten internette ya da ajansların sayfaların­da bulunabile­n metinler nokta ve virgülüne dahi dokunulmad­an yayımlanmı­ş.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye