Sabah

Çekiç Güç günlerini unutmayalı­m...

-

Hem devlet hem de toplum olarak UNUTKANız. Olabilir!

Ama BU KADAR DA çABUK UNUTULMAZ KI

Başımıza dert açan şey hep bu özelliğimi­z oldu.

Yaşı yetenler şimdi hafızaları­nı zorlayıp 1991 Temmuz’unda ABD’nin başlattığı

“ÇEKIç Güç 2SERASYONU”nu hatırlayab­ilirler mi"

Hani Birinci Körfez Savaşı’ndan hemen sonra “Saddam Hüseyin’in saldırılar­ına karşı Kuzey Irak’ta yaşayan halkları korumak” için İNCIRLIK VE PIRINçLIK’TE KONUşLANDı­RıLAN 77 hava aracı ve 1862 kişilik personelde­n oluşan birlikten söz ediyorum.

Birkaç yıl içinde bölgenin sosyolojis­ini tabandan değiştiren; kuzeyde Kürt devleti yapılanmas­ını fiilen güvence altına alan ve bir yandan da Kandil’e teçhizat taşıyan oluşumdan...

★★★

90’lı yıllar boyunca altı ayda bir meclisimiz­e “ÇEKIç Güç”ün görev süresini uzatma kararları geldi. ABD istedi, her seferinde “Okey!” dedik.

O sırada başta Eşref Bitlis Paşa olmak üzere “ÇEKIç Güç VARKEN PKK’YLA MüCADELE BAşARıYA ULAşAMAZ” diyen komutanlar­ımız şüpheli ölümler ve açık suikastlar­la “SUSTURULDU”lar. Uyanabilir­dik.

$MA öYLE BIR SIYASI KARGAşA VARDı, ORTALıK öYLE TOZA DUMANA KATıLMışTı KI, gözlerimiz­i ve kulaklarım­ızı kapatmayı tercih ettik.

Benim de içinde yer aldığım dönemin ana akım medyası ise “YAşAM TARZı”na kafayı takmıştı.

Amerikalıl­ar kaymakam tokatlamış; Cizre’de, Silopi’de askerlerim­iz yabancı bir ülkenin ordusu gibi dolaşır hale gelmişler; umursayan yok denecek kadar azdı.

★★★

Bunları niye anlatıyoru­m" Hatırlayal­ım diye... HATıRLAYAL­ıM DA, BAZıLARıNı­N BASIT BIR SıNıR Dışı KAREKKT GIBI GöRDüKLERI $IRIN 2SERASYONU’NUN NE KADAR DERIN BIR YARAYA NEşTER ATTığıNı ANLAYALıM DIYE...

Çünkü ABD nasıl Birinci Körfez Savaşı sonrası Çekiç Güç’le Kuzey Irak’ta ne yaptıysa Suriye İç Savaşı sonrasında bulduğu fırsatı da benzer biçimde değerlendi­rmeye kalkışmışt­ı.

Yani $IRIN OSERASYONU yakın geçmişin bütün pozisyonla­rını değiştiren TARIKI BIR MüDAKALEdi­r.

Tam burada, hassas bir noktaya parmak basıp yazımı kapatayım...

Malum, ABD yönetimini­n bir bölümü uzun vadeli planlarını­n yenilgiye doğru sürüklendi­ğini fark edip hemen “ORTAK şEMSIYE ALTıNDA GüVENLI BöLGE” teklifini getirdi. Uyanık olmak gerek... Bu teklif YENI BIR ÇEKIç Güç SROMESINE kılıf olabilir.

KaVmet EaEaRJOX#VaEaK FRm tU SMS: HASMET \a] ’\e J|QGeU TL MH: IaFeERRN FRm KaVmetEaEa­RJOX VaEaK

 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU
 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye