Sabah

Bunlar Kıbrıs harekâtına da karşıydı

-

Afrin operasyonu Türkiye’yi uzun zamandır görmediğim­iz şekilde bir araya getirdi ve toplumun geniş bir kesiminin kenetlenme­sini sağladı. Bunu neye bağlıyorsu­nuz?

Türkiye,

Kıbrıs Barış Harekâtı’nda da benzer duyguları yaşamıştı. Afrin operasyonu, Kıbrıs Barış Harekâtı’nda olduğu gibi Türkiye’yi birleştird­i. Yıllardır PKK’dan milletimiz çok çekti. Bu konuda artık kesin bir çözüm istiyor. PKK’yı destekleye­nler de hep Batılılar oldu. Halkımız bunun da artık bilincinde. PKK el yapımı patlayıcı yapamazken, mayınların hepsi Batılı ülkelerden geliyordu. Batılı ve müttefikim­iz gördüğümüz İtalyan, Alman, İngiliz ve Fransızlar’ın mayınları hep PKK tarafından Mehmetçiğe karşı kullanıldı. Bu mayınların hepsini İstanbul Askeri Müze’de sergiledik. Halkımız gidip oradaki mayınları gezerse PKK-Batı işbirliğin­i çok iyi görecektir.

Almanya’dan Leopard tanklarını­n modernizas­yonu ile ilgili olarak çelişkili açıklamala­r geliyor. Bu açıklamala­rı nasıl okumalıyız? Bu açıklamala­rdan Almanya’nın yeni tank satma kararını durdurduğu­nu ve eskilerin de modernizas­yonunun yapmayacağ­ını anlıyoruz. Şimdi de “Yeni hükümet kurulunca karar vereceğiz” diyorlar. Ne karar verirlerse versinler. Bizim kendi tedbirimiz­i almamız lazım. Her türlü savunma silahımızı kendimiz yapmamız lazım. Eğer milli silah hamlesini yapmasaydı Afrin operasyonu olmazdı.

HEP AYNI ÇEVRELER

Türk Tabipleri Birliği ve Mimarlar Odası gibi meslek kuruluşlar­ı Afrin gibi ulusal güvenliğim­izi yakından ilgilendir­en bir meselede adeta terör örgütünün sözcülüğün­ü üstleniyor. Bu size de garip gelmiyor mu?

Bu her zaman olmuştur. Bir örnek vereyim; aynı çevreler Kıbrıs Barış Harekâtı’na da karşı çıkmıştı. Türkiye’nin güçlenmesi­ni ve büyümesini istemeyenl­er böyle önemli bir harekete bile karşı çıkmıştı. Bunu engellemek mümkün değil. Bunu zaten engelleyeb­ilseydik dışarıya karşı da kendimizi daha iyi anlatabili­rdik. Ama maalesef bu kötü propaganda­nın önüne geçemedik.

Afrin operasyonu­nun ardından bundan sonraki süreci nasıl görüyorsun­uz?

Afrin operasyonu bittikten sonra İdlip ve Menbiç konusu gündemde. Afrin’de güvenlik tam sağlanıp Türkiye’deki Suriyeli misafirler­imizin bu bölgelere kaydırılma­sı sağlandıkt­an sonra bu iki bölgenin değerlendi­rmesi yapılmalı. Çok sabırlı olmalıyız. Afrin’de bu ortamı sağladıkta­n sonra Rusya mecburen bizim yanımıza daha çok yaklaşacak­tır. Diğer operasyonl­arla ilgili olarak Türkiye’nin menfaati ne olacaksa o yapılmalıd­ır. Sabırlı olmakta fayda görüyorum.

Suriye meselesi kilitlendi mi? Kalıcı çözüm artık hayal mi?

Kalıcı çözüm için Türkiye’nin yaptığı bu operasyonl­ar çok önemli. Çözüm bence hayal değil. Bakın bizde 3.5 milyon Suriyeli misafir var. Fırat Kalkanı bölgesine Türkiye’den 100 bin kişi kaydırıldı. İdlib ve Afrin bölgesine en az 1 milyon Suriye’nin buraya geçmesi bekleniyor. Bu bölgenin Suriye’den ayrılmadan Suriye’nin içerisinde kalması çok önemli. Allah silahlı kuvvetleri­mize başarılar versin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye