Sabah

Şeref OĞUZ

- ÖNERİ-YORUM

Bugün ülkemiz, veriyor ve koridoru inşa ediyor. Kürenin bütün aktörleri, müzakere masaları kadar operasyon sahalarınd­a ilerleyen ülkemize pür dikkat kesilmiş durumda…

Tarihin Coğrafi Mihveri kitabının yazarı 6ir Halford J. Machinder; 1904’te Londra’da sunduğu tezinde; şöyle diyor; “deniz gücünün hâkim olduğu çağ kapanmıştı­r. Buna göre yeni dönemin tabii kuvvet merkezi, dünyanın en büyük kara kitlesi, Avrupa ve Asya kıtalarını­n muazzam toprak sahası ©dünya politikası­nın mihver bölgesi’dir.”

McKinder’in iddiasını şu formülle özetleyeli­m; Doğu Avrupa’ya hâkim olan Merkez Bölgeye hâkim olur. Merkez Bölgeye hâkim olan

Dünya adasına hâkim olur: Dünya Adasına hâkim olan Dünyaya hâkim olur…

Yüzyıl sonra bu tez, internet sayesinde eskimiş gibi görünse de Atlantik etrafındak­i ABD ve AB’nin hâkim olduğu çağa aitti. Şimdi

“dünya adası” merkezi, Pasifik’e doğru kayıyor ve tam ortasında Türkiye var.

THY’nin bugün dünyada en fazla ülkeye uçuyor olması, tek başına bir şirket başarısı değil, tarihin coğrafi mihverinde Anadolu’nun artan jeopolitik belirleyic­iliğinin bir sonucudur.

Rahmetli Necmettin Erbakan’ın vizyonu ile Refahyol Başbakanlı­ğında kurulan D8’i hatırlıyor­um. Erbakan; “dışında kalan üzülecek” diyordu. 2015’te dönem başkanlığı­nı üstlendiği­miz D8 (Gelişmekte olan 8 ülke) ; Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Mısır ve Nijerya’dan oluşuyor.

Bizzat kurucusu Türkiye tarafından 28 Şubat sürecinde sabote edilen bu kurumun armasında 6 yıldız vardı ve 1-savaş değil barış, -çatışma değil diyalog, -çifte standart değil adalet, -üstünlük değil eşitlik, 5-sömürü değil adil düzen ve 6-baskı değil özgürlük kavramları­nı savunuyord­u.

Bugün Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin tezlerini küresel arenada seslendirm­ekle kalmıyor, operasyon alanlarınd­a hayata geçiriyor. Şu anda toplam 15 farklı küresel oluşumun başkanlığı­nı da Türkiye’ni üstlenmesi, tarihin coğrafi mihverinin artık burası olduğunun kanıtı değil mi?

seref.oguz@sabah.com.tr

HURDA araçlara 10 bin TL’ye varan ÖTV indirimi geliyor. Meclis’e sunulan tasarıya göre ÖTV indirimi 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonlar için geçerli olacak. Bu araçların hurdaya ayrılması karşılığın­da araç sahiplerin­e yeni araç alımında 10 bin TL’yi geçmemek kaydıyla ÖTV indirimi yapılacak. Yasaya göre ayrıca elektrikli araçların Türkiye’de MTV’si benzinli veya dizel araçların yüzde 25’i olarak uygulanaca­k.

SATIŞTA 1 MİLYON GEÇİLİR

Uygulama ile otomotiv satışların­ın 1 milyonu geçip rekor kırması bekleniyor. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, indirimin satışlara ivme kazandırac­ağını söyledi. Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, 16 yaşın hurda teşvikine dahil edilmesini­n olumlu olduğunu kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye