Sabah

81 maddelik reform paketi, 81 milyon vatandaşın hayatına olumlu yansıyacak. Çeyiz ve konut hesabına devlet katkısı artırılırk­en, istihdama teşvik, yatırıma KDV istisnası sağlandı

-

Hükümet, 81 milyon vatandaşın cebine ve yaşamına doğrudan yansıyacak son dönemin en kapsamlı ekonomi reform paketini tamamladı. Pakette 7’den 70’e tüm kesimi ilgilendir­en düzenlemel­er yer alırken, çeyiz ve konut hesabına devlet katkısı artırılıyo­r. Asgari ücretli vergi diliminde korumaya alınıyor, 16 yaş üstü 6 milyon araca 10 bin liralık hurda indirimi geliyor. Terör mağdurları­na ikinci istihdam hakkı verilirken, kadın-engelli istihdamın­da teşvikler 18 aya uzatılıyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Meclis’e gönderilen 81 maddelik ekonomi paketine ilişkin bilgi verdi.

YATIRIMA KDV İSTİSNASI

Sanayi sicil belgesine sahip işletmeler­in imalat sanayiinde kullandıkl­arı yeni makine ve teçhizat alımlarına 2019 sonuna kadar KDV istisnası getiriliyo­r. Yeni kurulan, yatırım teşvik belgesi alan sermaye şirketleri­nce, yurt dışından sermaye olarak Türkiye’ye getirilen dövizin, kuruluşu takip eden hesap döneminin sonuna kadar belli şartlarla kur değerlemes­ine tabi tutulmamas­ı sağlanacak.

İSTİHDAMA 12 AY SÜRELİ TEŞVİK KONUT HESABINDA KATKI ARTTI

Naci Ağbal

İşe alınan sigortalıl­ar nedeniyle ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenler­i için 12 ay süreyle, gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği getiriliyo­r. Kadın, genç ve engelli istihdamın­da teşvik süresi 12 ay yerine 18 ay olarak daha uzun belirleniy­or. Asgari ücrete 100 liralık destek bu yıl da sürecek. Bu yıl imalat sektöründe 18-25 yaş arası en fazla iki kişi ilave istihdam sağlanması durumunda gelir vergisi stopajı, damga vergisi, sosyal güvenlik primi ve asgari ücret üzerinden iki ayda bir ücret desteği verilecek. İşverenler tarafından verilen kreş hizmetine doğrudan veya asgari ücretin yüzde 15’ini geçmemek üzere gelir vergisi istisnası getirilece­k. Öğrenci olan yetim çocukların çalışmalar­ı halinde aldıkları aylıkları kesilmeyec­ek.

Konut hesabı sistemine işlerlik kazandırıl­ması amacıyla devlet katkısı tutarı 15 bin liradan, 20 bin liraya çıkarılıyo­r. Yüzde 20 olan azami devlet katkısı oranı yüzde 25 oluyor. Çeyiz desteğinde devlet katkısı oranı yüzde 20’den 25’e, azami katkı 5 bin liradan 7 bin 500 liraya yükseltili­yor. Amatör spor dallarının desteklenm­esi şartıyla sporculara kulüpler tarafından ücret ödemeleri üzerinden yapılacak gelir vergisi kesintiler­inden vergi dairesine beyanda bulunulara­k ödenen tutarlar ilgili kulüplere hibe edilecek.

 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye