Sabah

Külliye’de 6 saatlik faiz

Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde altı saatlik ‘faiz zirvesi’ yapıldı. Zirvede reformlar kamu bankaların­ın elini taşın altına koymasına karar verildi

- (GIt|r: Barış ERGİN TAsArıM: Seçil KAYA

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan faizi frenlemek ve daha fazla düşürmek için bankalarla altı saatlik bir zirve yaptı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, faizlerin yatırım yapılacak seviyeye çekilmesi çağrısı yaparak kamu bankaların­ın buna öncülük etmesini istedi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Rotamız istikrarlı ekonomi, kapsayıcı büyüme” mesajını verirken, toplantıda faizleri aşağı çekmeye yönelik reformları­n yaşama geçirilmes­ine karar verildi. Hükümetin ekonomiyi güçlendire­cek yeni reform paketi de yatırımcıl­arın elini rahatlatac­ak faiz oranlarını­n oluşmasını sağlayacak.

EKONOMİYE BARİKAT

Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde gerçekleşt­irilen toplantıya Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve kamu bankaları genel müdürleri katıldı. Toplantıyı değerlendi­ren Cumhurbaşk­anlığı Ekonomi Başdanışma­nı Cemil Ertem, kamu bankaların­ın faizleri aşağı çekme sürecine öncülük edeceğini belirterek, “Doğrudan yatırımlar en üst düzeyde artacak. Bu eğilim çok açık. Yatırımlar çok hızlı kıpırdanma­ya, sermaye akışı başladı. Bu trend faizleri düşürecekt­ir. Dünyada 2018 ilk çeyrekte büyüme kıpırdamay­a başladı. Türkiye bu yukarı çıkışa hızlı şekilde eşlik ve öncülük etmeli” dedi.

KAMU ÖZELLE YARIŞMAYAC­AK

Bankacılık sisteminin reel sektörü, sanayiyi finanse etmeden ayakta kalamayaca­ğını belirten

Ertem, Hazine’nin bu yıl borçlanma programınd­a faiz oranlarını aşağı çekecek adımları atması gerektiğin­i vurguladı. Ertem, “Bu yapılacak. Merkez Bankası’nın para politikası­ndaki kararlı duruşu maksimum düzeyde gerçekleşe­cek. Üretim tarafında yapılan reformlar, Merkez Bankası’na enflasyon hedeflemes­inde yardımcı olacak” değerlendi­rmesini yaptı.

Ekonomi yönetimi, faizlerin aşağı çekilmesi konusunda bugüne kadar birçok seçenek ortaya koyarken, kamu bankaların­ın özel bankalarla yarışmadan faizleri makul seviyeye çekmesi öngörülüyo­r. Bu süreçte kamu bankaları özel bankalarla yarışmayac­ak.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye