Sabah

Göktürk-1 uydusu günde 250’den fazla fotoğraf göndererek, Afrin’de TSK’nın ‘keskin gözü’ oldu

-

TÜRK Silahlı Kuvvetleri zorlu kış şartlarına rağmen Afrin’de terör örgütlerin­in temizlenme­sine yönelik Zeytin Dalı Harekâtı’nı büyük bir başarı ile sürdürürke­n, Mehmetçiği­n operasyond­aki en büyük yardımcıla­rından biri de Göktürk-1 uydusu oldu. Göktürk-1 uydusu yüksek çözünürlük­lü metre altı görüntü alma imkânı ile teröristle­rin kâbusu oldu.

■ TSK’nın hedef istihbarat­ına yönelik görüntü aktararak teröristle­re göz açtırmayan Göktürk-1 günde 250’den fazla fotoğrafı Hava Kuvvetleri Komutanlığ­ı’na gönderiyor.

■ Türkiye’nin 2016 sonunda Fransız Guyanası’nda bulunan Koruou Fırlatma Merkezi’nden uzaya fırlattığı Göktürk-1 uydusu gökyüzünde Mehmetçiği­n “keskin gözü” oldu. Göktürk-1’in bulunduğu koordinatl­ar yüksek güvenlik gerekçesiy­le gizli tutuluyor.

■ Göktürk-1’in işleyişi 3’lü mekanizmad­an oluşuyor. Uzay kesiminde metre altı çözünürlük­lü elektroopt­ik kameradan alınan görüntüler sabit yer istasyonu ve mobil yer istasyonun­a aktarılıyo­r. Yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atan uydu Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerin­den aldığı görüntüler­i, Hava Kuvvetleri Komutanlığ­ı’na aktarıyor. İletilen verinin güvenliği, kripto ve anahtarlam­a sistemi ile sağlanıyor.

50 SANTİME KADAR GÖRÜNTÜ

■ Türkiye’nin bölgedeki stratejik üstünlüğün­ü artıran ve Mehmetçiği­n Afrin’de sürdürdüğü operasyond­a da görev alan Göktürk-1, 50 santimetre­ye kadar siyah beyaz, 2 metreye kadar ise renkli çözünürlük­te görüntü çekerek Hava Kuvvetleri Komutanlığ­ı’na görüntüler­i iletiyor.

■ Göktürk-1 uydusu, PKK terörü başta olmak üzere, Suriye ve Irak gibi bölgelerde çektiği görüntüler­le istihbarat açısından da TSK’ya büyük katkı sağlıyor.

 ??  ?? BArış ŞİMŞEK
ANKARA
BArış ŞİMŞEK ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye