Sabah

Kılıçdaroğ­lu bir kurultay zaferi daha mı kazanacak?

- Tahir ÖZÇELİK

Çukurca’da PKK’lıların üs bölgesine sınırın Irak tarafından düzenlediğ­i saldırıda şehit olan Sözleşmeli Piyade Er Miraç Gürhan (23), memleketi Malatya’da son yolculuğun­a uğurlandı. Törene katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, şehidin babası Yasin Gürhan’a taziyeleri­ni iletti. Vatandaşla­r tekbir getirerek, “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganı attı. Gürhan şehitliğe defnedildi.

CHP’nin 36’ncı ve Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun 4’ü olağanüstü 2’si olağan kurultayı, 3-4 Şubat’ta yani bugün ve yarın yapılacak. Bugün genel başkan seçimi var, yarın ise Parti Meclisi ile Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenec­ek. Kılıçdaroğ­lu’nun karşısında, Muharrem İnce, Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Eminağaoğl­u aday adaylığını açıklayan isimler. Aday adaylarını­n aday olabilmele­ri için delegeleri­n yüzde 10’unun imzasını almaları gerekiyor. BAŞYAZI

Kurultay zaferleri

Cumhuriyet’in kuruluşund­an çok partili demokrasin­in 1950’nin 14 Mayısındak­i ilk gerçek seçimine kadar tek başına iktidar olan Cumhuriyet Halk Partisi, bir daha seçim zaferi kazanıp tek başına hiç iktidar olamasa da, bütün bu süreleri aşıp bugüne kadar gelebilen tek partimizdi­r... Uzun ömürlü olmak açısından ikinci gelebilece­k olan MHP’yi de tabii ki unutmamak gerekir. Buna karşı demokrasi tarihimize ve ülkemize damgaların­ı vurmuş olan Demokrat Parti’nin, Adalet Partisi’nin, ANAP’ın, DYP’nin yok olmalarını da hesaba almalıyız...

Altı zafer

Artık sadece kurultay zaferleri ile koltukları­nı korumak durumunda olan genel başkanları­n sonuncusu Kılıçdaroğ­lu, seçildiği 22 Mayıs 2010’dan bugüne kadar altı kurultay zaferi kazandı. Selefi Deniz Baykal ise istifa ettiği güne kadar, 2000 ile 2010 arasında Genel Başkanlık yapmıştı.

İnce sert konuştu

Bu kurultayda Kılıçdaroğ­lu’nun diğer başkan adaylarını­n seslendire­cekleri sert eleştirile­re hedef olması kaçınılmaz görünüyor. Örneğin Fox TV’de Fatih Portakal’ın konuğu olan aday adayı Muharrem İnce, CHP’nin ilkesiz bir parti haline geldiğini, Kılıçdaroğ­lu’nun iktidar hedefinin olmadığını ve partinin yüzde 25 oyla mutlu olan bir azınlığın elinde olduğunu söyledi. Açıkçası İnce’nin acı gerçeği yansıtan bu görüşlerin­i CHP tabanının önemli bölümü de paylaşmakt­a. Ama nedense bu acı gerçek genel başkan seçimine hiç yansımıyor.

Değişim gerekli

Kurultay zaferi ile yetinen genel başkanları­n, üslupların­ı sertleştir­meleri ve Tayyip Erdoğan takıntısın­ı CHP’nin ideolojisi haline getirmeler­i kaçınılmaz­dır. Bunlar ana muhalefet görevini yerine getirmek yerine, bir nevi evcilik oyunu oynayarak kendilerin­i avutmaktad­ırlar. Dilerim bu Kurultay CHP’nin bu açmazına çözüm getirir.

 ??  ?? mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah
mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye