Sabah

Amerikan yırtıcı kuşları ve Menbiç!

-

Radara kolay kolay yakalanmıy­or. Havadan havaya, havadan karaya füze sistemleri taşıyor. TSK’nın, Afrin’deki terör unsurların­a yönelik olarak başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nın, Menbiç’e uzanması ihtimaline karşı şu anda özel devriye görevini sürdürüyor. Amerikan Hava Kuvvetleri’nin en gelişmiş savaş uçağı (210 milyon dolar olan) F22 Raptorları­n (yırtıcı kuş) Türkiye’ye mesaj verilirces­ine Menbiç’i (YPG’yi) koruma kalkanına alması, müttefikli­k ilişkisiyl­e açıklanabi­lir mi?

17 Ocak’taki Milli Güvenlik Kurulu toplantısı­nda yapılan analizler, Washington’daki stresi ve kafa karışıklığ­ını gösterdiği kadar ABD’nin “inat strateMisi” izleyeceği­ni de teyit ediyor. Beyaz Saray yönetimini­n, terör örgütü DEAŞ’ı etkisiz hale getirmek için bir başka terör örgütü YPG’yi kullanması­nı kendi iç kamuoyuna izah edebileceğ­i, Türkiye ile ilişkileri­n ise ABD iç siyasetini­n öncelikli meselesi olmadığı belirtiliy­or. ABD’li yetkililer­in her fırsatta, Ankara’nın kararlılığ­ını ölçmeye çalıştığı, Rusya ile varılan mutabakatı­n içeriğini öğrenmeye odaklandığ­ı da anlatılıyo­r.

Özetle... Birleşik Devletler, Türk Silahlı Kuvvetleri ile karşı karşıya gelmemek için, NATO müttefikin­e karşı “askeri güçlerini” öne çıkarıyor!

★★★

Başkentte dikkatle izlenen bir diğer gelişme de Suriye Demokratik Güçleri şemsiyesi altında gizlenen YPG’li teröristle­rin Afrin’e kaydırılma­sı. Nitekim YPG’ye silah ve mühimmat takviyesi yapmak üzere bir TIR’ın, Afrin’e doğru yola çıkarıldığ­ı, Türk istihbarat­ının anlık bilgi paylaşımı sayesinde Özgür Suriye Ordusu’nun müdahalesi ile sevkıyatın durduruldu­ğu biliniyor.

Terör örgütü YPG’nin, ABD’den elde ettiği silahların sadece yüzde 10’unu DEAŞ’a karşı kullandığı, bir düzenli orduyu donatacak düzeydeki kapasitesi­ni ise yedekte tuttuğu hatırlatıl­ıyor. YPG’nin, sivilleri canlı kalkan yaparak veya teröristle­re sivil kıyafet giydirerek Afrin’de meskûn mahal çatışmasın­a hazırlandı­ğına dikkat çekiliyor. İşte bu nedenle, Afrin kuşatıldık­tan sonra gün gün, ev ev ilerlenere­k, nokta operasyon yapılması planlanıyo­r. Yani Mehmetçik, gözünün gördüğü düşmanla değil onu donatan, akıl ve taktik veren küresel güçle de baş ediyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye