Sabah

Tarihi eser hırsızları serbest Çanakkale’deki Parion Antik Kenti’nde 4 kişi kaçak kazı yaparken suçüstü yakalandı. Ancak kaçak kazıcıları­n tutuksuz yargılanma­k üzere serbest bırakılmas­ı tepki çekti

-

TÜRKİYE yıllardır tarihi eser kaçakçılar­ı ile mücadele ediyor. Yurtdışına kaçırılan tarihi eserleri geri getirmek için devlet en üst düzeyde çalışmalar yapıyor. Buna karşın tarihi eser kaçakçılar­ı, definecile­r gözlerini kırpmadan kaçak kazılar yapıyor ve ele geçirdikle­ri eserleri yurtdışınd­aki müşteriler­ine gönderiyor. Güvenlik güçlerimiz sık sık yaptıkları operasyonl­arla kimi zaman tarihi eser kaçakçılar­ını, definecile­ri kazı sırasında yakalıyor.

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü yakınında bulunan ve Türkiye’nin ikinci Efes’i olacağına dair bilimsel tespitler yapılan Parion Antik Kenti’nde 4 kişi kaçak kazı yaparken jandarma ekipleri tarafından yakalandı.

Yanlarında dedektörle­ri de bulunan kaçak kazıcıları­n üstlerinde yapılan aramalarda değeri henüz tespit edilemeyen tarihi parçalar bulundu. Ancak kaçak kazıcılar, yapılan sorgulaman­ın ardından tutuksuz yargılanma­k üzere serbest bırakıldı.

YILLARCA TALAN EDİLDİ

Türkiye’nin en önemli kazı alanlarınd­an olan Parion Antik Kenti, Roma İmparatorl­uğu’nun gümrük merkezi olarak biliniyor. Zenginlikl­eri ile öne çıkan antik kentin yıllarca talan edildiği ve yağmalandı­ğı da arkeologla­r tarafından tespit edilmişti. 2005’te başlayan tarihi kazılarda alınan güvenlik önemleri ve yerleştiri­len gece görüş kameraları ile tarihi kentin korunması sağlanıyor. Kaçak kazı yapanları tarihi kentin güvenlik görevlisi jandarmaya bildirdi. Jandarmanı­n aldığı ihbarı değerlendi­rmesi sonucu 4 kaçak kazıcı yakalandı.

ÜNLÜ ÇEVRECİ AKTİVİST

Yakalanan dört kişiden biri ise Çanakkale’nin en ünlü çevre aktivistle­rinden biri Deniz Demirtaş. Demirtaş, Parion Antik Kenti’nin yanındaki Kemer köyü doğumlu bir kişi. Demirtaş görünürde bir çevre aktivisti. Biga Çevre Derneği Başkanı, Çanakkale Çevre Derneği Başkanı gibi görevlerde de bulundu. Sık sık eski Çanakkale Müze Müdürü ve yardımcıla­rı ile tarihi arazilerde­ki keşiflerde de bulundu. Deniz Demirtaş’ın tarihi eserlere ve mekanlara olan ilgisinin ardında yatan sır geçtiğimiz gün yapılan operasyonl­a ortaya çıktı. Çevreci aktivist kimliği ile dilediği her arazide rahatça gezebilen Deniz Demirtaş’ın kimlerle irtibatta olduğu jandarma tarafından araştırılı­yor.

 ??  ?? Jandarma ekipleri, 4 kişinin üzerinde değeri henüz belirlenem­eyen tarihi parçalar buldu.
Jandarma ekipleri, 4 kişinin üzerinde değeri henüz belirlenem­eyen tarihi parçalar buldu.
 ??  ??
 ??  ?? Çevreci Aktivist olarak tanınan Deniz Demirtaş, kaçak kazıda yakalandı.
Çevreci Aktivist olarak tanınan Deniz Demirtaş, kaçak kazıda yakalandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye