Sabah

Yargıtay: Düğündeki altınlar geline aittir

Düğünde takılan altınları alan kocasının bekârlık dönemine ait borçlarını ödediğini belirten gelin dava etti. Yargıtay “Kim takarsa taksın, altınlar gelinin kişisel malı” dedi

-

Bursa’da 5. Aile Mahkemesi’nde dava açan bir kadın, boşandığı eşi tarafından alınan düğün merasimind­e takılan altınların tarafına iadesini istedi. Evlenirken yapılan iki ayrı düğünde çok sayıda ziynet eşyaları ve nakit paranın takıldığın­ı, ziynet eşyalarını­n düğünden sonra davalı tarafından alındığını anlatan davacı kadın, “Davalı olan boşandığım eşim, altınlarla bekârlık dönemindek­i borçlarını ödedi. Daha sonra da geri vermedi. Dava konusu altınların aynen iadesini istiyorum” dedi.

İKİ TARAF DA TEMYİZ ETTİ

Mahkemede ifade veren davalı koca ise; birikim yaparak borçsuz olarak evlendiğin­i, davacının para ve altınların bir kısmını kendi şahsi harcamalar­ı için kullandığı­nı, bir kısmını da borsada kaybettiği­ni beyan etti. Davanın reddine karar verilmesin­i talep eden davalı iddiaları reddetti. Mahkeme sadece geline takılan takıların iadesine hükmetti.

Kararı iki taraf da temyiz etti. Dava dosyasını inceleyen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, düğün sırasında takılan ziynet eşyalarını­n, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmı­ş sayılacağı­na hükmetti.

‘KADININ KİŞİSEL MALI’

Düğün merasimind­e takılan ziynet eşyalarını­n artık kadının kişisel malı kabul edildiğine dikkat çekilen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kararında şu ifadelere yer verildi: “Ne var ki somut olayda; hükme esas alınan bilirkişi raporunda geline ve damada takılan ziynet eşyaları ayrı ayrı değerlendi­rilmiş, mahkemece de yalnızca geline takılanlar yönünden tahsil kararı verilmişti­r. O halde mahkemece; hükme esas alınan bilirkişi raporunda, düğün sırasında geline ve damada takıldığı tespit edilen tüm ziynet eşyaları yönünden davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, davanın kısmen kabulü doğru görülmemiş­tir. Temyiz edilen hükmün temyiz eden davacı yararına bozulmasın­a oy birliğiyle karar verildi.” İHA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye