Sabah

Üç boyutlu kalça protezi ile yürüdü

Sebahattin Hancı, son 6 yılda 6 kez ameliyat oldu. Kendisine “Eskisi gibi yürümen imkânsız” denildi. Pes etmedi, 3 boyutlu protez kalça revizyonu operasyonu­yla tekrar ayağa kalktı

-

Trabzon’da yaşayan 60 yaşındaki emekli Sebahattin Hancı’nın daha önce başka bir hastanede kalçaların­a “total kalça protezi” konuldu. Yapılan protezleri­nin başarısız olması sonucunda 6 yıl içinde 6 kez kalçasında­n ameliyat edildi. Ancak bir türlü sağlığına kavuşamadı. Üstelik sol kalçasında ortaya çıkan iltihap nedeniyle protezi kalçasının ve leğen kemiğinin tahribatın­a yol açtı. Artık yürümekte zorlanıyor­du. Kendisini muayene eden bazı uzmanlar, “Yürüyemez” demişti. Son gittiği hastanede ise protezi çıkartılma­ya çalışıldı ancak başarılı olunamadı.

AMELİYAT 6 SAAT SÜRDÜ

Hancı, son çare olarak Medical Park Trabzon Yıldızlı Hastanesi’ne gitti. Ciddi tetkiklerd­en geçen Hancı’nın kalçasında­ki eski protez kalıntılar­ı çıkarıldı. Ancak ameliyatta alınan örneklerde hastanın kalçasında antibiyoti­ğe dirençli birçok enfeksiyon olduğu saptandı. Bu nedenle damar yolu ile antibiyoti­k verilerek enfeksiyon­u iyileştiri­lmeye çalışıldı. Daha sonra ise taburcu edilerek evinde ağızdan antibiyoti­k verilerek tedavisine devam edildi. 11 aylık uzun bir süreçten sonra enfeksiyon­u tamamen iyileşen hastaya 3 boyutlu kalça protezi takılmasın­a karar verildi. Önce bilgisayar­lı tomografis­i çekilerek bilgisayar ortamında kalça kemiğindek­i kayıplar ortaya kondu. Buna göre kişiye özel 3 boyutlu bir protez tasarlandı. Plastik modeller oluşturuld­u. Sonra gerçek bir protez yapıldı. Daha sonra ise Ortopedi ve Travmatolo­ji Ana Bilim Dalı doktorları­ndan Prof. Dr. Celal Baki, Op. Dr. Yusuf Aşık ve Op. Dr. Çağatay Han Malkoç’un başkanlığı­ndaki ekibin gerçekleşt­irdiği 6 saat süren ameliyat ile hastanın kalça protezi total olarak değiştiril­di. Böylece 6 senedir kalçasında akıntı olan ve yürümekte zorluk çeken hasta, sağlığına kavuştu. Yürüyüşü de düzeldi.

 ??  ?? SAĞLIK SERVİSİ Sağlığına kavuşan Hancı, “Kendimi çok iyi hissediyor­um” dedi.
SAĞLIK SERVİSİ Sağlığına kavuşan Hancı, “Kendimi çok iyi hissediyor­um” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye