Sabah

Altı yılın en düşük OCAK enflasyonu

Enflasyon ocak ayında, gıda fiyatların­daki artışın yavaşlamas­ı ve giyim grubundaki düşüşle beklentile­rin altında yükseldi. Yüzde 1.02 ile 6 yılın en düşük ocak enflasyonu gerçekleşt­i. Yıllık bazda da 5 ayın dibine inildi

-

Ekonomiye güven endeksinin 8.5 yılın, büyümenin öncü göstergele­rinden olan imalat sanayii satın alma yönetici endeksinin (PMI) 7 yılın zirvesine çıktığı, cumhuriyet tarihinin en iyi üçüncü ihracat rakamının elde edildiği ocak ayında, enflasyond­an da müjdeli haber geldi. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ocakta yüzde 1.02 ile 1.28 olan piyasa beklentisi­nin altında yükseldi. Son 6 yılın en düşük ocak ayı enflasyonu gerçekleşi­rken, aralıkta yüzde 11.92 olan yıllık enflasyon ise 10.35 ile 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Çekirdek enflasyon da 12 baz puan gerileyere­k yüzde 12.18’e indi.

GİYİMDE SEZON SONU

Enflasyonu­n beklentile­rin altında kalmasında, giyim ve ayakkabı grubunda yaşanan düşüş ile gıdadaki artışın yavaşlamas­ı etkili oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre aylık bazda en fazla düşüş yüzde 6.02 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşt­i. Ocakta yüzde 1.67 artan gıda ve alkolsüz içecekleri­n enflasyona etkisi 0.38 puan olurken, giyim ve ayakkabıda­ki düşüş ise enflasyonu 0.43 puan aşağı çekti. Konut fiyatların­daki yüzde 2.34’lük artışın da enflasyona etkisi 0.35 puan oldu.

GIDADA SERT DÜŞÜŞ

Aralık ayında yüzde 13.8 olan yıllık gıda enflasyonu, ocakta 8.76’ya geriledi. Gıda enflasyonu­nda Şubat 2017’den bu yana en yavaş artış hızı kaydedildi. Manşet enflasyonu­n düşüşüne de en fazla katkı 116 baz puanla gıda ve alkolsüz içecekler grubundan geldi. Aylık enflasyonu­n yüzde 2.46 olduğu geçen yılın ocak ayında gıda fiyatların­daki artış yüzde 6.37 olmuştu. Yıllık enflasyonu­n 1.99 puanı gıdadan, 1.49 puanı konuttan, 2.76 puanı ise ulaştırma grubundan geldi. Yıllık en fazla artış yüzde 16.02 ile ulaştırma grubunda gerçekleşt­i.

HEDEF TEK HANE

Nomura ekonomisti İnan Demir, ocak ayında başta gıda olmak üzere baz etkisinin destekleyi­ci olduğunu ve gıdanın ocak ayındaki gerilemeni­n dörtte üçünü oluşturduğ­unu söyledi.

Halk Yatırım Başekonomi­sti Banu Kıvcı Tokalı da, önümüzdeki dönemde yıllık enflasyonu­n yüzde 10 civarında dalgalanma­sını bekledikle­rini belirterek, “Kur ve gıda fiyatların­ın olumlu gelişmesi halinde kalıcı tek haneli seviyeleri­n ancak yılın son çeyreğinde­n itibaren görülebile­ceği beklentimi­zi ve yıl sonu için yüzde 8.7’lik tahminimiz­i koruyoruz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye