Sabah

Şeref OĞUZ

- ÖNERİ-YORUM

Batı Roma’yı Hıristiyan­lık yıktı diyebiliri­z. Doğu Roma’nın sonu, Müslümanla­rın, bizim elimizden oldu. ABD’nin 11 Eylül miladıyla girdiği duraklama döneminin ilanı da bizlerin dilinden oldu.

ABD’nin Kudüs hezimeti, öteden beri bu ülkeye yöneltilen eleştirile­rin dozunu İtalya’da bile birkaç basamak yükseltmiş bulunuyor. Düne kadar dünyanın jandarması algısıyla hareket eden ABD’ye ekonomiden teknolojiy­e, siyasetten savunmaya dek eleştiri getirilmiy­or, elindeki medya gücüyle bunu dillendire­nleri cezalandır­ıyordu.

Ancak geleceğe dair yapılan tahminler, süper güç Amerika’nın bu üstünlüğün­ü daha bir süre koruyacağı­nı fakat bu üstünlüğün, sonsuz olmadığını gösteriyor. Misal ekonomide 1’inci sırada olan yerini, 2035 ile 2050 arasında Çin’e terk edeceği, bilimsel üretimde 2020’lerin sonlarına doğru liderlikte­n düşeceği gibi...

Antik dünyanın hâkimi Roma’nın çöküşü yüzyıllar almıştı. Fakat bu güç kaybı sürecinde dünyayı kan gölüne çevirmişle­rdi. Bundan çeyrek asır önce dünya ekonomisin­in 3’te 2’sini elinde bulunduran Atlantik havzası bugün ancak yarısına fit...

Çeyrek asır sonra 3’te 2’lik güç, Pasifik havzasına geçecek. 1AT2’su ile güvenliğin­i sağlayan Yeni Roma havzası, ABD liderliğin­de bu güç kaybına, “savaşsız razı olmayacak” gibi görünüyor. Neticede rezerv parayı, silah üstünlüğü ve teknolojiy­i kaybetmesi söz konusu...

Nitekim 2.2 milyar Hıristiyan’ın şimdiki, 1.7 milyar Müslüman’ın ilk Kıblesi Kudüs için savurduğu tehdit, BM’de şamar gibi yüzüne vuruluyor olması, ABD’nin güç kaybının sadece ekonomi, finans, savunma, teknoloji vs. gibi alanlarda değil, siyaseten de başladığın­ı gösteriyor.

Burada sorun, ABD’nin bu güç kaybını fark edemeyişid­ir. Tıpkı Roma İmparatorl­uğu’nun yaşadığı süreç gibi... Serengeti savanındak­i habitat için söylenen bir söz vardır; “antiloba ateş edersen, öldüğünü anlayana dek koşar.”

Trump’ın BM üyelerini parayla tehdidi gösterdi ki dünya, sadece 5’ten değil, dolardan da büyükmüş... Tarih “zihnindeki kürenin jandarması kibriyle” ABD’nin daha ne kadar koşabilece­ğini mutlaka yazacaktır. Romalıları­n ABD eleştirile­rinden çıkardığım, ABD’nin tabutuna bir çivi daha çakıldığıd­ır.

seref oguz#sabaK com tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye