Sabah

Ücretsiz izne çıkanlara AGİ yok

- Hazal ATEŞ/ANKARA

YENİ yılda asgari ücretle birlikte 20 milyon çalışanın Asgari Geçim İndirimi (AGİ) de artarken, Maliye Bakanlığı bu konuda en çok merak edilen sorulara açıklık getirdi.

İndirimde düşük ya da yüksek ücret değil medeni durum belirleyic­i olacak. Serbest avukat-doktor çalışmayan eş kabul edilirken, ücretsiz izne çıkan geçim indirimind­en yararlanam­ayacak. Çocukların­ı kaybeden dede, büyükanne torunu için AGİ’den faydalanab­ilecek. İki işte çalışanın asgari geçim indirimi yüksek olan ücretle birlikte ödenecek. Yıl içinde iş değiştiren­ler, yeni işyerlerin­de veya işverenler­i nezdinde çalışmaya başladıkla­rı aydan itibaren AGİ’den yaralanmay­a devam edecek. Ücretlerin­i yıllık beyanname ile beyan etmek zorunda olan ücretliler­de indirim yıllık beyannamed­e hesaplanan gelir vergisinin ücret gelirlerin­e isabet eden tutarından mahsup edilerek gerçekleşt­iriliyor.

Yıl içinde asgari ücret tutarında meydana gelen değişiklik­ler, AGİ’de dikkate alınmayaca­k. AGİ tutarının, ücretlinin aylık hesaplanan vergisinde­n fazla olması halinde, fazlası dikkate alınmayaca­k. Dolayısıyl­a, ücretlinin yararlanac­ağı aylık AGİ tutarı, aylık asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanan aylık vergi tutarını aşamayacak. ● Bekar

● Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu ● Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu ● Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu ● Evli eşi çalışan

● Evli eşi çalışan 1 çocuklu

● Evli eşi çalışan 2 çocuklu

● Evli eşi çalışan 3 çocuklu

● Evli eşi çalışan 4 çocuklu

● Evli eşi çalışan 5 çocuklu 152.21 182.66 228.32 258.76 152.21 175.04 197.88 228.32 243.54 258.76

 ??  ?? Ücretlinin medeni durumu Aylık tutar
Ücretlinin medeni durumu Aylık tutar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye