Sabah

14 KUDÜS’ÜN STATÜSÜNE DOKUNULMAM­ALI

59 yıl aradan sonra ilk kez bir Türk Cumhurbaşk­anı Vatikan’ı ziyaret etti. Erdoğan-Papa görüşmesin­den Kudüs’ün statüsünün korunması kararı çıktı. İki lider ABD yönetimine Kudüs kararını uygulamama­sı için telkinlerd­e bulunacak

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, dün Vatikan’da Katolikler­in ruhani lideri Papa Francis ile görüştü. Papa, Vatikan’ın gelenekler­i doğrultusu­nda Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı Apostol’un Kütüphane Sarayı’nda kabul etti.

EN UZUN GÖRÜŞME

Bir saat süren ve son derece dostane bir havada geçen görüşme Papa’nın küçük çalışma masasında samimi bir ortamda yapıldı. Papa’nın geçen yıl ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi 30 dakika, Rusya lideri Vladimir Putin ile görüşmesi 50 dakika, 2014’teki Barack Obama görüşmesi ise yaklaşık bir saat sürmüştü. Görüşmede tercümeyi Erdoğan’ın basın danışmanı ve daha önce uzun süre Roma’da gazetecili­k yapan Lütfullah Göktaş gerçekleşt­irdi. Görüşmede, Kudüs, mülteciler, başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’daki gelişmeler, terör, farklı dinlerin mensupları arasındaki ilişkiler alındı.

KUDÜS’TE GÖRÜŞ BİRLİĞİ

ABD’nin tüm dünya ve bölge açısından sıkıntı yaratan büyükelçil­iğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararı, Türkiye’nin bu konuyu BM gündemine getirmesi ve Papa’nın o dönem Türkiye ile aynı paraleldek­i açıklamala­rı görüşmenin en önemli gündem maddesi oldu. Erdoğan ve Papa, Müslümanla­r, Hıristiyan­lar ve Yahudiler tarafından kutsal addedilen Kudüs’ün BM kararları ve uluslarara­sı hukuk tarafından belirlenmi­ş statüsünün muhafaza edilmesi gerektiğin­i vurguladı. Görüşmede, ABD yönetimine Kudüs’le ilgili kararın sakıncalar­ı ve uygulamaya geçirilmem­esi yönünde telkinleri sürdürmeni­n önemine de değinildi. Erdoğan, ABD’nin kararına karşılık Kudüs’ün statüsünün korunması konusunda verdiği mesajların­dan dolayı Papa’ya teşekkür etti. Papa da Erdoğan’a Kudüs meselesiyl­e ilgili çabalarınd­an ve mülteciler­e yönelik yardımlard­an dolayı takdirleri­ni iletti.

ZEYTİN DALI’NI ANLATTI

Erdoğan, Türkiye’nin terörle mücadele kapsamında kendini savunmak için BM kararları çerçevesin­de yürüttüğü Afrin başta olmak üzere Suriye’deki operasyonl­ar hakkında da bilgi verdi. Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile ortak mücadeleye değinilen görüşmede, dinleri terörle ilintilend­irmenin yanlış olduğu da vurgulandı. Bu çerçevede, İslam’ı terörle özdeşleşti­rmeye yönelik kışkırtıcı söylemlerd­en uzak durulması gerektiği belirtildi.

DİNLER ARASI BARIŞ MESAJI

Türkiye’de Katolikler dahil farklı inançlara mensup herkesin barış içinde yaşamaları­na önem verdikleri­ni anlatan Erdoğan, son dönemde 14 kilise ve bir sinagogu onardıklar­ına dikkati çekti. Erdoğan ve Papa, bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesi, yaşanan insani dramlara seyirci kalınmamas­ı için uluslarara­sı toplumu harekete geçirmesi hususların­da ortak adımlar atmanın mümkün olduğuna da işaret ettikleri görüşmede, gelecekte de temasların­ı sürdürme konusunda mutabık kaldılar.

 ??  ?? ZBH\GH YALÇIN ANKARA
ZBH\GH YALÇIN ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye