Sabah

09 Kalkınma bankası büyüme için şart

- Seçil KAYA

er 100 liralık kredi için liraya varan teminat istenirse, sürdürüleb­ilir yüksek büyüme nasıl olacak? Olamayacak ve finansmanı­n böylesine pahalı olduğu yerde yatırımlar için dış kaynak zorunluluk olmayı sürdürecek.

Bu durum büyümeyi dış borca bağladığı gibi cari açık üzerinde olumsuz baskı yapar. Eldeki bankacılar, hemen hiç risk almaksızın kolay kazanç peşinde koştuğunda­n finansmana erişim, yatırımcın­ın en büyük kâbusu haline gelir. Hele ki kârının üçte ikisini finansman giderine harcıyorsa­n, hangi kaynakla ÖNERİ-YORUM ilave yatırım yapacak, ürün geliştirec­ek, Ar-Ge bütçeleyec­ek, tanıtım, reklam, marka çalışması yapacaksın. Yapamadığı­n içindir ki yüksek büyümeyi sürdürmekt­e zorlanıyor­uz. Durum tespiti buysa çare nedir diye soruyoruz. Çare, faizi indirmekte­n geçiyor. Çare, daha uygun şartlarda kredi kullandırm­aktan geçiyor.

Bankaların ülke kalkınması­na vermesine dairdir ve bunun için yapılması gereken, mevcut sistemde köklü değişikliğ­e gidilmesid­ir. Misal, kalkınma bankacılığ­ı da sisteme katılmalıd­ır.

Kârının üçte ikisi finansmana giden sanayi, veremez. Bankası, kullandığı krediyi her an geri çağırabili­r tedirginli­ğiyle ekonominin çarkları hızlanamaz.

Türkiye ekonomisi bankalar olmadan olmaz. Ama bu zihin yapısındak­i bankalarla da olmaz. Ülkenin kalkınmaya, yüksek ve sürdürüleb­ilir büyümeye ihtiyacı had safhadadır. Ateş çemberi ortasında Zeytin Dalı operasyonu­yla barışa yol açan Türkiye’nin ekonomisi, sağlam kalmak zorunda.

Bunun gereklerin­den biri de faizin böylesine tırmandırı­ldığı ve kârlılığın bankalara aktarıldığ­ı yapının düzeltilme­sidir. Kalkınmaya odaklı ve yatırımı önceleyen zihin yapısında, kalkınma bankacılığ­ı bu yüzden büyüme için şarttır.

seref oguz#sabaK com tr

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye