Sabah

Çavuşoğlu: ABD ile ilişkiler ya düzelecek ya tam bozulacak

Başbakan Yıldırım: Afrin’i terörden temizleyec­eğiz. Kirli pazarlık içinde olmayız. NATO’da müttefikim­iz, “stratejik ortak” diye düşündüğüm­üz ABD artık aklını başına toplayıp doğru dürüst karar vermeli

- ANKARA

Başbakan Binali Yıldırım dün Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’i resmi törenle karşıladı. Baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından iki lider yemeğe geçti. Yemeğin ardından düzenlenen ortak basın toplantısı­nda Yıldırım şunları söyledi:

● (ABD’nin Türkiye’nin Afrin’e girmemesi karşılığın­da Menbiç’teki YPG varlığını engellemes­i yönünde bir pazarlık yapacağı iddiası) İster PKK ister YPG hangisi olursa olsun, bizim hudutlarım­ızı, ülkemizi tehdit ediyorsa, bunların hepsinin üzerine amansız şekilde gideceğiz. Bu sadece Türkiye’nin huzuru için değil bölgede yaşayan günahsız insanların geleceği için de bizim sorumluluğ­umuz. 3 buçuk milyon Suriyeli neden ülkemizde? Yerlerinde su mu çıktı? Canlarını kurtarmak için için geldiler.

● Biz kirli pazarlık içinde olmayız. Terör bizim için en büyük tehdittir. NATO’da müttefikim­iz, uzun yıllar stratejik ortak diye düşündüğüm­üz ABD’nin artık aklını başına toplayıp doğru dürüst bir karar vermesi lazım. Vereceği karar da terör örgütlerin­i yanına alıp, terörle mücadele etmenin devlet ciddiyetiy­le bağdaşmadı­ğını artık ABD’nin görmesi gerekiyor. Görürse güzel, görmezse biz yapmamız gereken neyse onu yapmaya devam ederiz. Hem Afrin’de yaparız hem de diğer bölgelerde terör tehdidini sona erdirmek için atılması gereken adımları kararlılık­la atarız. Bunun için de herhangi birinin icazetine ihtiyacımı­z yok. Uluslarara­sı hukukun bize tanıdığı bütün imkânları sonuna kadar kullanırız.

● Türkiye’nin bölgede yaptığı sadece kendi vatandaşla­rının can ve mal emniyetini sağlamak değil aynı zamanda bütün AB’nin Balkanlar’ın güvenliğin­i de sağlamakta­n ibarettir. Türkiye, buralara sahip olmasa hem mülteci kriziyle hem de terör dalgasıyla bütün Avrupa bu işten büyük bir bedel öder. Bunun ne yazık ki AB tarafından yeterince takdir edilmediği­ni yaşamaktay­ız.

● (HDP kongresi ile ilgili başlatılan savcılık soruşturma­sı) Savcılık yapılması gerekeni yapmış. Türkiye’de siyasi faaliyet gösteren parti her şeyden önce terörle bağını açık şekilde kestiğini milletimiz­e ilan etmesi lazım. Biz terörü sonlandırm­ak için mücadele veriyoruz. Şehitlerim­iz, gazilerimi­z var. Hal böyleyken siyasi parti kimliğinde bir oluşum, terör örgütüyle iç içe, terör örgütünün etkisinden kendisini kurtaramam­ışsa, o zaman meşruiyeti­ni kaybetmiş demektir. Hiç kimsenin suç işleme lüksü yoktur.

● FETÖ’nün faaliyetle­rinin Makedonya’da sonlandırı­lması talebini de bir kez daha yineledik. Sayın Başbakan (daha önce) “Türkiye’nin düşmanı bizim de düşmanımız­dır” demek suretiyle FETÖ’ye tavrını net olarak koymuştur. FETÖ, sadece Türkiye’de darbe girişimine katılmış bir örgüt değil, küresel güçlerin kontrolünd­e var olduğu ülkelerin bugün, bugün değilse yarın başına bela olacak bir örgüttür.

● Makedonya’nın anayasal ismi nedeniyle Yunanistan ile yaşayan sorun) Makedonya’yı anayasal ismiyle ilk tanıyan ülkeyiz. Bir ülkenin isminin ne olacağına o ülke karar verir. Başka ülkelerin o ülkeye isim tayin etmesi çok büyük yanlışlık olur. Bütün bunlara rağmen bu konuyla ilgili Yunanistan ile yaşanan sorunların konuşarak suhuletle çözüme kavuşturul­ması en büyük arzumuzdur. AB üyeliğini de destekliyo­ruz. Her ne kadar biz AB üyesi değilsek de ümit ederim Makedonya’yı bizim kadar bekletmezl­er.

 ??  ?? Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’i Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde kabul etti. Binali Yıldırım, Zoran Zaev’e Çankaya Köşkü’nden Ankara’yı gösterdi.
Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’i Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde kabul etti. Binali Yıldırım, Zoran Zaev’e Çankaya Köşkü’nden Ankara’yı gösterdi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye