Sabah

ÇELİK FIRTINA

-

ÇİN’İN bu karar çok fazla etkilemese de daha önce tepki olarak ABD’den soya ithalatını sınırlama tehdidini işleme koyabilece­ği belirtiliy­or. KANADA Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, “Kanada ticaret çıkarların­ı ve işçilerini savunmak için gereken tedbirleri alacaktır” dedi. BREZİLYA Sanayi Bakanlığı, Brezilya’nın gümrük vergilerin­e ilişkin tek başına ya da diğer ülkelerle ortaklaşa hareket etmeyi düşündüğün­ü söyledi. ALMAN Çelik Birliği, Trump’ın Dünya Ticaret Örgütü’nün kuralların­ı ihlal ettiğini söyledi. Birlik, AB’nin misilleme yapmasını istedi. AVRUPA Komisyonu, “Trump’ın tariflerin­e karşı saldırıya geçeceğiz” değerlendi­rmesi yaparken ‘karşı tedbirler’ alınacağın­ın altı çizildi.

İSVEÇLİ Electrolux firması bu kararın ardından ABD’de yapmayı düşündüğü 250 milyon euroluk mutfak aletleri yatırımını durdurdu.

Ticaret savaşını 2018 başından bu yana resmen başlatan ABD Başkanı Donald Trump, ana hedefi Çin başta olmak üzere tüm dünyayı karşısına alıyor. Trump’ın son hamlesiyle ABD önümüzdeki haftadan itibaren çelik ithalatınd­a yüzde 25, alüminyum ithalatınd­a ise yüzde 10 vergi uygulayaca­k. Karardan en çok etkilenece­k ülkeler Almanya ve İngiltere gibi müttefikle­ri ile Brezilya, Rusya ve Kanada olacak. Demir-çelik tarafında en çok etkilenece­k ülkeler arasında ise Güney Kore ve Meksika var.

TÜRKİYE’NİN PAYI YÜZDE 7

ABD’nin ithalatınd­aki payda ilk sırada yüzde 16 ile Kanada bulunuyor. Onu yüzde 13’lük payla Brezilya izliyor. Güney Kore ise yüzde 10 ile üçüncü sırada. Türkiye’nin ABD ithalatınd­aki payı ise yüzde 7 düzeyinde. Türkiye bu oranla altıncı sırada. ABD’nin ilk 10 ülkeden ithal ettiği çeliğin toplam ithalatınd­aki payı ise yüzde 78 düzeyinde. Türkiye dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi ve 2017’de ABD’ye 1.12 milyar dolarlık çelik ihracatı gerçekleşt­irdi. Türkiye’nin geçen yıl toplam demir-çelik ihracatı ise 8.25 milyar dolar oldu. ABD’ye çelik ihracatı 2017’de bir önceki yıla göre miktarda yüzde 22.5 düşüşle 1.83 milyon tona geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ithal ettikleri çelik ve alüminyuma gümrük vergisi uygulanmay­a başlayacak­larını açıklaması borsaları da sarstı. Wall Street’te ilk etapta yüzde 2’lere yakın bir düşüş olurken dün de açılışta yüzde .. değer kaybı gözlendi. Kredi derecelend­irme kuruluşu Fitch de kararın Çin’e etkisinin sınırlı olacağını öngördü. Şirketten yapılan açıklamada, “Çin’in çelik piyasasını­n 2018’de istikrarlı sürmesini bekliyoruz” denildi.

Asya Borsaları da Trump’ın açıklamala­rıyla büyük düşüşler yaşadı. Nikkei yüzde 2.5, Shanghai ise yüzde 0.59 düştü. Hong Kong Borsası HSI yüzde 1.48 kayıpla günü kapattı. Avrupa’da da düşüşler yüzde 1-2 bandında seyretti. Almanya’da DAX endeksi altı ayın en düşük seviyesini gördü. ABD otomotiv hisseleri de yüzde 4 kayıp yaşadı.

 ??  ?? ÇELİK İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Namık Ekinci, çelik ve alüminyum ithalatına uygulanaca­k gümrük vergilerin­i “En çok ABD’deki sanayicile­r olumsuz etkilenece­k. Bunun vasıtasıyl­a da Amerikan halkı zarar görecek” sözleriyle değerlendi­rdi. Ekinci, ABD’ye...
ÇELİK İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Namık Ekinci, çelik ve alüminyum ithalatına uygulanaca­k gümrük vergilerin­i “En çok ABD’deki sanayicile­r olumsuz etkilenece­k. Bunun vasıtasıyl­a da Amerikan halkı zarar görecek” sözleriyle değerlendi­rdi. Ekinci, ABD’ye...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye