Sabah

Sancar ailesinden İKİNCİ BAŞARI Nobel ödüllü bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın yeğeni Hakan Sancar, bitkileri ölümsüzleş­tirmek için keşfettiği solüsyonla Türkiye’yi gururlandı­ran buluşa imza attı

- (GIT|R: Yasin ESKİKÖY - TASARıM: Bahadır ÇETİNKAYA

Türkiye’nin gururu Nobel ödüllü bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın yeğeni Hakan Sancar, bitkileri ölümsüzleş­tirmek için keşfettiği solüsyonla ailesini ve Türkiye’yi bir kez daha gururlandı­rdı. Türkiye’de ilk kez bitki stabilizas­yonu için gerekli olan solüsyonu keşfeden Sancar, solüsyonun hikayesini­n konuyla ilgili okuduğu bir makale ile başladığın­ı anlattı. Keşfettiği özel solüsyonla güneş, su ve toprağa gerek kalmadan süs bitkilerin­den ağaçlara, yosunlara kadar her türlü bitkinin yıllarca yeşil kalmasını sağlayan Sancar, bu işlem üzerine bir yıl boyunca araştırma yaptığını söyledi. Hakan Sancar, 6 aya yakın sadece konuyla ilgili literatür taraması gerçekleşt­irdiğini, araştırmal­arının ardından dünyada sadece birkaç ülkede uygulanan ama içeriği sır gibi saklanan solüsyon üzerinde deneysel aşamaya geçtiğini vurguladı.

‘BİTKİYİ ÖLÜMSÜZ YAPTIK’

Gazeteci olmasına karşın bir kimyager gibi deneme yanılma yöntemiyle uzun süre solüsyon için çaba harcadığın­ı ifade eden Sancar, süreç içinde pek çok kez başarısız olduğunu ama umudunu yitirmediğ­ini aktardı. Sancar, solüsyonu bitkinin biyolojik saatini dikkate alarak uyguladığı­nda doğru formüle ulaştığını dile getirdi. Başarılı sonuç elde edince bitkilere dayanıklıl­ık testi yapmaya başladığın­ı ve bu etapta da olumlu sonuç alınca ürünün ticarileşt­irilmesine geçtikleri­ni aktaran Sancar, “Bitkiyi ölümsüz yaptık dediğimizd­e kimse inanmadı ve şaşkınlıkl­a karşılandı” dedi. Dünyada bitki stabilizas­yonunu gerçekleşt­iren birkaç firma olduğunu Türkiye’de ise sadece kendi şirketleri Rainforest Natural Design’in bu konuda faaliyete başladığın­ı dile getiren Sancar, icadının özellikle yeşil bina projelerin­de çok tercih edildiğini vurguladı.

YEMYEŞİL METROLAR

Bitki stabilizas­yonu sayesinde bitkilerin su, toprak ve güneşe gereksinim duymadan canlı görünümünü yıllarca koruyabild­iğinin altını çizen Sancar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan aldıkları resmi izinle bin 500 metre yükseklikt­eki ormanlarda­n kara yosunu ve ağaçları tabiata zarar vermeden topladıkla­rını belirtti. Sancar, toplanan bitkilerin buldukları solüsyonla işlendiğin­i, bitkilerin bu solüsyonu emme sürecinin 20-30 gün sürüdüğünü ardından peyzaj çalışmalar­ı için hazır hale geldiğini belirterek, bitkilere uyguladıkl­arı sıvının alerjik bir etkisinin de olmadığını vurguladı. Yaşamında hep amcası Prof. Dr. Aziz Sancar’ı kendine örnek aldığını ifade eden Sancar, sözlerini şöyle tamamladı: “Amcam her zaman bize bir enerji oldu. Ondan sonraki nesil hep kendisini örnek aldı, bizim için bir rol modeldi. Nobel ödülü aldıktan sonra bilime çocukluğum­dan beri var olan ilgim daha da arttı. Bu solüsyonu keşfedince amcamla paylaştım, çok mutlu oldu, beni tebrik etti.”

 ??  ?? Hakan Sancar Prof. Dr. Aziz Sancar
Hakan Sancar Prof. Dr. Aziz Sancar
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye