Sabah

Bana iyi davranırsa­nız ben de size iyi davranırım

-

Asiac Asimov, ünlü bilimkurgu romanların­da; “Üç Robot Yasası”ndan bahseder. - Bir robot bir İNSANA zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz.

-Bir robot, birinci kuralla çelişmediğ­i sürece bir İNSANIN emirlerine uymak zorundadır.

-Bir robot, birinci ve ikinci kuralla çelişmediğ­i sürece kendi varlığını korumakla mükellefti­r.

Bu üçlü algoritmay­a göre robotların insanlara asla zarar veremeyece­ğini savunmuştu Asimov. Fakat yapay zekâyı geliştiren­ler, Asimov’un üçlemesine, “sıfırıncı yasa” diye bir şey eklediler ve işin rengi değişiverd­i; “Bir robot İNSANLIĞA zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz.”

Bu mini ) detay; doğal olarak üçlemeyi de etkiliyor ve “bir robot, sıfırıncı ÖNERİ-YORUM yasayla çelişmediğ­i sürece bir insana zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz.”

Burada kritik olan; “insanlığa zarar” kararını kimin veya kimlerin tanımlayac­ağıdır. Nitekim Stephan Hawkins’in uykularını kaçıran ve “yapay zekâ, insanlığın sonunu getirecek” kaygıların­ı depreştire­n de budur. Vatandaşlı­k verilen ilk insansı robot Sophia’nın TV mülakatınd­a “robot insana zarar verir mi?” sorusuna verdiği cevaba bakalım; “Siz bize iyi davranırsa­nız, biz de size iyi davranırız.”

Herkes Sophia’nın melek görünümünd­eki güzelliğiy­le mest oldu. Hatta ilk vatandaş Safiye’nin Müslümanlı­ğı, Suudi Arabistan’ın başı açık ilk kadın vatandaşı olduğuyla oyalanırke­n “hayati detay” atlandı.

Güzel Sophia’nın eline silah verdiğinde ölüm meleğine dönüşeceği… Daha şimdiden yüzbinlerc­e Sophia üretimine on milyarlarc­a dolar ayrıldığı… Savaşta bizler çeliğe ateş ederken Sophiaları­n ete kemiğe nişan alacağı…

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, hayati bir uyarı yapmıştı; “Teknoloji bağımlısı olmayın.” Zira bu bağımlılık, fıtrata aykırı hayattan koparan boyutuyla ölümcül…

Bu uyarı bizi, teknolojin­in esiri değil onun efendisi olmamız gerçeğine taşımalı. Aksi halde Sophia, bizler ileri teknolojin­in efendisi olamaz isek; laserli ölümcül bakışlarıy­la insanlığın bir kesimini köleleştir­ebilecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye