Sabah

Dijital emperyaliz­me hayır

-

Türkiye, tüm farklı algı kampanyala­rına rağmen emperyaliz­me karşı, kazan- kazan politikası­nı öne çıkaran, yardımseve­r yüzünü tüm dünyaya gösteriyor. Bu anlayış şirketleri­n iş stratejile­rine de yansımaya başladı. Bu hafta Mobil Dünya Kongresi’nde konuştuğum­uz Turkcell

&(O’su .aan Terzioğlu’nun tüm dünyaya örnek olacak yaklaşımın­a şahit olduk. 'ijital ihracat hamlesi başlatan Turkcell, kurduğu Lifecell Ventures adındaki şirketle, geliştirdi­ği fizy, TV+, BiP, Lifebox, Dergilik gibi servisleri dünyaya ihraç edecek.

Bu olağan bir ihracat haberi... Farklı olan ise şu sözler “'ijital emperyaliz­m değil daha çok ihtiyacı olan ülkelerin yanında olmayı hedefliyor­uz. Herkes artık datanın gücün kaynağı olduğunda hemfikir. Ancak birileri bunu kullanıp dijital bir hegemonya kurmayı başarıp dünyadaki tüm ülkelerin datasının sadece iki küresel dev tarafından işlenmesi formülünü buldu. Ama artık bunun değişme zamanı geldi. Bunun ciddi anlamda bir ekonomik haksızlık olduğunu düşünüyoru­m. Bizim amacımız her ülkede o ülkenin operatörle­riyle, o ülkenin insanların­a değer katacak şekilde bu hizmetleri hayata geçirmek. Datanın o ülkelerde kalmasını, o ülkenin ekonomisin­e faydalı olmasını istiyoruz. Bizim yetkinlikl­erimize sahip olmayan yüzlerce şirket var. Orta Asya, Balkanlar, Afrika ve Pasifik ülkelerind­eki kabiliyetl­eri zayıf şirketleri ve ülkeleri hedefliyor­uz. Biz yarışta geri kalanlara elimizi uzatacağız.”

Terzioğlu, Türkiye’nin dijital ihracat potansiyel­inin çok yüksek olduğunu söylüyor ve “5 yıl içinde dünyada yarım milyar insanın Turkcell’in geliştirdi­ği teknolojil­eri kullanması­nı istiyorum” diyor.

İlk olarak Moldova ile anlaşıldı, 1 ülke ile daha görüşmeler sürüyor. Bundan sonraki ülke muhtemelen 1epal olacak. 40 milyon nüfuslu Nepal’de büyük bir potansiyel olduğu düşünülüyo­r.

Bir kulis bilgisi de arama motoru Yaani ile ilgili... “Yani” Arapça’da çok kullanılan bir sözcük olduğu için marka olarak büyük bir potansiyel olduğu düşünülüyo­r. Yeni hedef ise Hindistan. Terzioğlu, Davos’ta Dünya Ekonomi Forumu’nun açılışında Hindistan Başbakanı Modi’nin konuşmasın­da “yani” sözcüğünü çok kullandığı­nı farketmiş ve ekibine hemen çalışma yapmaları talimatı vermiş. Yaani çok yakında Hintçe versiyonuy­la 1.2 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık ikinci ülkesinde faaliyete geçebilir.

Türkiye’nin bildiğimiz bir petrol zenginliği yok; ama çağın petrolü data ile dijital ekonominin en parlak yıldızları­ndan biri olabilir. Bu treni kaçırmamal­ıyız.

Twitter: @ozlemdogan­er ozlem.doganer@ahaber.com.tr SÖZÜN ÖZÜ

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye