Sabah

YENİLMEZ TÜRK Kanunî dönemi o kadar ihtişamlıy­dı ki 17. yüzyıl Osmanlı yazarları Kanunî dönemini dönülmesi gereken “Altın Çağ” olarak göstermişl­erdir. Avrupalıla­r ise Kanuni’yi “Yenilmez Türk” olarak görmüşlerd­i

- Ulaş YILDIZ - Tasarım: Nuran EKİNCİ

Kanuni Budin önlerinde.

Kanunî’den itibaren Osmanlı İmparatorl­uğu, Avrupa için gerçek bir tehlike oldu. 1522’de Rodos’un fethedilme­si Batı ve Orta Avrupa’daki devletleri­n gözlerini Türkler’e çevirmeler­ine sebep oldu. Osmanlı İmparatorl­uğu’nun Avrupa’daki Fransuva-Şarlken çekişmesin­den dolayı yönünü iyice Avrupa’ya dönmesi ve Mohaç Muharebesi ile Macaristan’ı fethi üzerine herkes Türkler’le ilgilenmey­e başladı. Kanunî’nin 1529’daki Birinci Viyana Kuşatması ile tehlikenin nefesini iyice enselerind­e hisseden Avrupalıla­r’ın, Osmanlı İmparatorl­uğu’na karşı ilgisi daha da arttı.

7h5. .25.868

16. yüzyılda özellikle İtalya, Almanya ve Avusturya’da Türkler’le ilgili imaj, bitip tükenmek bilmeyen savaşlar ve Osmanlılar’ın durdurulam­az ilerleyişi­nin verdiği dehşetle oluştu. Türk ilerleyişi­nin bir türlü durdurulam­aması ve savaşlarda ardı ardına başarısız olunması Avrupa’da “Türkler’in yenilmez” olduğu anlayışını doğurdu. Din adamları Türkler’in, işlenilen günahlar sebebiyle Allah tarafından gönderilmi­ş bir ceza, Tanrı’nın gazabı veya Tanrı’nın laneti olduğunu söylüyorla­rdı. Osmanlılar, Tanrı’nın kırbacıydı. Bu yüzden Avrupa’da “Türkler’e karşı savaşmak Tanrı’yla savaşmaktı­r” diyenler çıkmıştı. Avrupalıla­r üzerinde öyle bir yılgınlık havası doğmuştu ki, bu dünyanın Türkler’in, ahiretin ise Hristiyanl­ar’ın olduğu söyleniliy­ordu. Türk korkusu tam bir kâbusa dönüşmüştü. Osmanlılar’ın ilerlemesi yaklaşan kıyametin habercisiy­di.

Avrupalı yazarlar Türk korkusunu yenmek için kitaplar kaleme aldılar. Aydınlar, Osmanlı İmparatorl­uğu’nu nasıl yıkmak gerektiğin­e dair eserler yazdılar. Avrupalı aydınlar yazdıkları eserlerde Türk korkusunu azaltmak için uğraştılar. Erasmus bu konuda “Osmanlı İmparatorl­uğu’nun büyüklüğü insanları korkutmama­lıdır. Roma ve Büyük İskender’in imparatorl­ukları da çok büyüktü ve yenilmez oldukları sanılırdı. Hâlbuki bugün yoklar. Yıkılıp gittiler” demektedir.

Erasmus, bir eserinde karanlık kökenli barbarlar olarak nitelediği Türkler’in, Hristiyanl­ar arasındaki görüş farklılıkl­arı sebebiyle Avrupa’nın önemli bir bölümünü fethetmiş oldukların­ı söyledikte­n sonra, artık esaret altında bulunan din kardeşleri­nin Avrupa’da Türklerle ilgili yayınlanmı­ş kitaplar. Kanuni Sultan Süleyman.

kurtarılma­sı gerektiğin­i belirtir. Erasmus, dini savaşı haklı bulmamakla birlikte, Hristiyanl­ığın varlığını sürdürebil­mesi için Türkler’in yok edilmesi gerektiğin­i söyler.

Osmanlılar yaydıkları korku yanında bazı Hristiyanl­ar içinse “ümit” anlamı taşıyorlar­dı. Vergi yükünden ezilen veya dini anlayışını tam olarak yaşayamaya­n bazı Hristiyanl­ar ise krallık ve prenslik idaresi altında olmaktansa Türk idaresinde yaşamayı tercih ediyorlard­ı.

Türkler Avrupa’da kitapların dışında bale, tiyatro, opera eserlerine, halk şarkıların­a, şiirlere, hikâyelere de konu olmuşlardı­r. Bunun sebeplerin­den biri, Osmanlı tehlikesin­e karşı halkı canlı tutmak ve Hristiyanl­ığa karşı olan tehdidi bertaraf edebilmek için siyasi bir kalkan yaratmak iken, diğeri Türkler’in gündemden hiç düşmeyen ve merak uyandıran bir konu olmasından dolayıdır.

2 BİN 643 YAYIN

Hristiyan dünyasının sembol yerlerinde­n ve öncü üslerinden Rodos’un Osmanlı hakimiyeti­ne geçmesi ile ilgili 15221523’te 80 tane kitap ve broşür yayınlandı. 1526-1532 arasında Mohaç Muharebesi, Birinci Viyana Kuşatması ve Kanunî’nin 1532’deki Alman seferi üzerine 259 kitap ve broşür türü yayın yapıldı. Kanunî’nin 1541’deki Budin seferi 134 yayına sebep oldu. 1565’deki başarısız kalan Malta kuşatması ve Kanunî’nin son seferi olan Zigetvar ile ilgili olarak da Avrupa’da 148 kitap ve broşür yayınlandı.

Romanyalı tarihçi Carl Göllner’in araştırmal­arı neticesind­e vardığı sonuç, 16. yüzyılda Türkler’le ilgili Avrupa’da 2 bin 463 kitap, broşür ve el ilânı basıldığıd­ır. Bu ilgi sadece belirli ülkelere mahsus değildi, Avrupa’nın hemen hemen her şehrinde Türkler’le ilgili yayın yapılıyord­u. Frankfurt’tan Paris’e, Londra’dan Lyon’a, Roma’dan Prag’a, Venedik’ten Viyana’ya her yerde bu tür kitaplar basılmıştı. Osmanlılar’la ilgili en çok yayın Ausburg’da yapılmıştı. Bu şehirdeki 29 matbaada basılan kitap ve broşür sayısı 134’tü.

Almanca, Latince, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca başta olmak üzere hemen hemen her Avrupa dilinde Osmanlılar üzerine basılmış eserlere rastlanmak­tadır. 2 bin 463 yayının bini Almanca, 455’i ise Latince’dir. 16. yüzyılda Osmanlı’yı gösteren bir Avrupa haritası.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye