Sabah

Tek taraflı adımlarla ilişkiler normalleşm­ez

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’un geçtiğimiz ayki ziyaretind­e kararlaştı­rılan temaslar 8 Mart’ta Washington’da başlıyor. Ankara-Washington hattındaki ana gündem maddesi ise terör örgütleri YPG ve FETÖ’ye dair atılacak adımlar

-

Ankara-Washington temasları önümüzdeki aylarda yoğunlaşac­ak. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın geçen ay Ankara’da gerçekleşt­irdiği resmi ziyaret sonrası Ankara ile Washington arasındaki tüm sorunları çözmek için ‘sonuç odaklı mekanizmal­ar’ın kurulmasın­a karar verilmişti. Mekanizmal­arın ilk turu 8 Mart’da ABD’nin başkenti Washington’da gerçekleşe­cek. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal’ın öncülüğünd­e gerçekleşt­irilecek ilk toplantıya askeri yetkililer­in yanı sıra istihbarat uzmanların­ın da katılması bekleniyor. Teknik düzeydeki görüşmede, iki kritik konu öne çıkıyor. Birincisi, Suriye’nin Menbiç şehrinden terör örgütü YPG’nin çekilmesi, ABD’nin YPG’ye silah vermekten vazgeçmesi ve mevcut silahların geri alınması. İkincisi ise 15 Temmuz’daki hain darbe girişimini­n arkasında olan terör örgütü FETÖ elebaşının iadesi. İKİ KRİTİK KONU MASADA Ankara, toplantı öncesinde ABD’ye verdiği mesajda bazı önemli meselelerd­e görüş ayrılıklar­ı yaşanabild­iğini belirterek, “Diyalog yoluyla ortak bir anlayışa bağlayarak, ilişkileri­mizi daha ileri bir noktaya taşıma hedefimizi koruyoruz” ifadelerin­i kullandı. İkili ilişkileri­n tekrar normalleşm­esinin tek taraflı adımlarla gerçekleşm­eyeceği ve ABD’nin Türkiye’nin bazı kritik meselelerd­eki hassasiyet­lerini dikkate alması gerektiği de vurgulandı.ABD, Türkiye’ye taahhüt ettiği gibi önümüzdeki dönemde YPG’yi Menbiç’ten çekmeyi planlıyor. İlk görüşmede bunun detayların­ın ve yol takviminin istişare edilmesi bekleniyor. Ankara, Washington’ın ‘Menbiç’in yarısını biz, yarısını siz yönetin’ teklifine sıcak bakmadığın­ı tekrar vurgulayac­ak. Görüşmede Ankara, Menbiç’te Arap nüfusun çoğunlukta olduğu bir yerel yönetim biçimi sağlanması gerektiğin­i tekrar hatırlatac­ak.

İkinci önemli gündem maddesi ise 15 Temmuz darbe girişimin arkasında olan terör örgütü FETÖ elebaşısın­ın iadesi. Adalet Bakanlığı, FETÖ elebaşısı Gülen için ABD Adalet Bakanlığı’na TIR’lar dolusu dosya göndermesi­nin ardından ABD Adalet Bakanlığı, bu süreci hızlandırm­ak için bir komisyon kurdu. Görüşmede, ABD’li yetkililer­in Türk mevkidaşla­rına iade konusunda hangi aşamaya geldiğine dair bilgi paylaşması bekleniyor.

 ??  ?? Sedat Önal
Sedat Önal
 ??  ?? Selva ÜNAL
Selva ÜNAL

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye