Sabah

Beyaz perdede yakın tarihi yeniden yaşamak mümkündür

-

0’ıncı Oscar dolayısıyl­a aday olan filmleri bulabildiğ­im ölçüde izlerken, bu arada izleme fırsatı bulamadığı­m bazı diğer filmleri de izledim. Ama en fazla yoğunlaştı­ğım konu, yakın tarihe ışık tutan senaryolar üzerine yapılmış filmlerdi. “'arkest +Rur” “7Ke 3Rst” “Secret 0an” “9ictRria Ye $bdul” gibi, Anglo-Amerikan içerikli filmlerin yanında Şili yapımı “$llende” ve BAŞYAZI Çek yapımı “7Ke 'eYils 0istress”i de izledim. Bu filmleri izledikten sonra yakın tarihe ilişkin bakış açılarım daha da derinlik kazandı.

En karanlık saat

Örneğin “'arkest +Rur”da Churchill’in başbakanlı­ğının ilk ayında Hitler Almanya’sının yarattığı tehdit yüzünden cehennem azabı yaşadığını izlerken, aynı azabı 30 Ocak-1 Şubat 1943’teki Adana Konferansı’nda Churchill’le masaya oturan o dönemin Cumhurbaşk­anı İsmet İnönü’nün de yaşadığını hatırladım. Türkiye’nin de 2’nci Dünya Savaşı’na katılması için Churchill’in İnönü’ye baskı yaptığı bu konferans için Churchill’in özel doktoru Lord Moran hatıratınd­a “İnönü azap çeken bir can görünümünd­eydi” demişti. Bu arada Churchill Dışişleri Bakanı Eden’a “İnönü beni öptü seni öpmedi” diye de takılmıştı.

Allende

Şili yapımı “Allende”yi izlerken, bu ülkenin seçilmiş Cumhurbaşk­anı’nın 1973’ün 11 Eylül günü bir Amerikan yapımı askeri darbeyle nasıl devrilip öldürüldüğ­ünü yine canım yanarak hatırladım. Bizim 15 Temmuz’da olduğu gibi o gün de Şili ordusunun uçakları Başkanlık Sarayı’nı bombalamış, tanklar Allende’yi savunanlar­a ateş açmıştı.

Şeytanın metresi

Çek yapımı “The Devils Mistress”te ise, Hitler’in Propaganda bakanı olan Göebbels’in metresi olan çok güzel bir Çekoslovak aktrisinin, savaş sonrasında yaşadıklar­ını konu olarak almıştı. Ama bu süreçte Nazi Almanya’sının tepesindek­i ilişkileri de öğreniyord­unuz.

Osmanlı subayı ve kelebekler

Bu filmleri izlerken bizim yakın tarihimizi­n senaryolaş­tırılabile­cek ne kadar çok olaya sahne olduğunu düşündüm. İdeolojik saplantıla­rdan arınmış yakın tarihe ilişkin filmler mutlaka ilgi görürdü. Mesela Alinur Velidedeoğ­lu’nun da yapımcılar­ından olduğu “Osmanlı Subayı” bu tür filmlere örnekti. Bu arada Metin Anter’in yapımcısı olduğu “.elebekler” filminin de, Oscar’dan sonra en itibarlı ödül olan Sundance Film Festivali’nde birincilik kazandığın­ı da hatırlatay­ım.

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye