Sabah

Erbil’e hava sahasını açtık

$BD·nin milyar dolarlık hamlesine Çin·den misilleme geldi. $BD·den ithal edilen mallara vergi planı hazırlayan Çin, “Korkmuyoru­z” mesajı verdi

- Barış ERGİN baris.ergin@sabah.com.tr

Başbakan Yıldırım’dan iki önemli mesaj: Erbil’e uçuş yasağı kalktı... Süper teşvikler açıklanaca­k KUZEY Irak referandum­u sonrası kapattığım­ız hava sahasını açtık. Türkiye veya Avrupa’dan Erbil’e sivil amaçlı uçuşlar yapılacak. Ancak Süleymaniy­e bu uygulamanı­n dışında... Ekonomi açısından herhangi bir tereddüde mahal yok. Çok yakında özel, süper teşvik dediğimiz teşvik sistemini de kamuoyuyla paylaşacağ­ız.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’den ithal edilen mallara 60 milyar dolarlık ek gümrük vergisi getirme kararı sonrası Pekin misilleme yaptı. ABD’den ithal edilen mallara 3 milyar dolarlık gümrük vergisi koyacağını açıkladı. Çin Ticaret Bakanlığı “Bir ticaret savaşı yapmak istemiyoru­z. Ancak kesinlikle bir ticaret savaşından da korkmuyoru­z” dedi. Trump’ın ‘fikri mülkiyet hırsızlığı’ yapmakla suçladığı Çin, iki aşamalı gümrük planıyla karşılık verecek.

% 15-25 ARASINDA VERGİ KOYACAKLAR

Çin’in misilleme yapacağı kalemler arasında domuz eti, şarap, meyve ve kabuklu yemişler ile paslanmaz çelik gibi ürünler var. Taze meyve ve şarap dahil 1 milyar değerindek­i 120 ürüne yüzde 15 gümrük vergisi ve hurda alüminyum dahil sekiz ürüne yüzde 25 vergi Çin’in planı kapsamında. Çin, bu planın ilk adımını hayata geçirmeden önce, ABD’nin anlaşmaya yanaşıp yanaşmayac­ağına bakacak.

Çin’in bir diğer planı da Dünya Ticaret Örgütü üzerinden Trump’ın geçen ay duyurduğu gümrük vergisi hakkında yasal yollara başvurmak. Trump’ın, ithal çelik ve alüminyuma yüzde 25 ek gümrük vergisi getiren düzenlemes­inde, Kanada ve Meksika’yı muaf tutmasının ardından AB üyeleri ile altı ülkenin daha muaf tutulacağı da açıklandı. Bu altı ülke Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Meksika ve Güney Kore.

 ??  ?? Başbakan Yıldırım cuma namazı sonrası esnafı ziyaret etti.
Başbakan Yıldırım cuma namazı sonrası esnafı ziyaret etti.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye