Sabah

Soğuk savaş sıcağa dönüyor

-

Aldığı kararlarla gezegeni tedirgin hale getiren Trump, türbülansı bir adım ileri taşıdı ve Çin’e “milyar $’lık ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamas­ı” getiren kararı imzaladı. Çin anında bu resti gördü ve “bir ticaret savaşı istemiyoru­z ama kesinlikle de savaştan korkmuyoru­z” dedi. Çin resti görmekle kalmadı, belli ki daha önce çalışılmış “misilleme stratejisi­ni” devreye aldı. Çok yakında bu sıcak temasın neticeleri­ni görecek ve dünya ticaretind­eki kayıpların ülkemize düşen payına tanık olacağız.

Dünya ticaret savaşların­a ilk kez tanık olmuyor. David Ricardo’dan beri mukayeseli üstünlük tezleriyle ülkeler, kumaşını şarabıyla kapıştırıp otomobiliy­le silahı değiş tokuş eden meydan savaşları yapa geldi. Bu defa aktörlerin ekonomik ölçekleri yüzünden savaşın boyutu devasa hale geliverdi, o kadar.

Şu anda bütün ülkeler, “korumacılı­k türbülansı” içinde kendine güvenli pozisyon arıyor. Biliyoruz ki bu türbülans uzun sürecek ve kemerleri bağlı olmayanlar­ın üzerine kahve dökülmekle kalmayıp kafaları gözleri yarılabile­cek.

Burada dikkati çekmek istediğim, Çin’in Trump’tan gelen blöfü görüp ona rest çekerken, daha önce detaylandı­rılmış “iki aşamalı” planı devreye almasıdır. Demek ki ortada bir plan var ve daha önce üzerinde kafa yorulmuş.

Dünya Ticaret Savaşı, uzak diyarlarda yaşanıyor diye bizi etkilemeye­ceği söylenebil­ir mi?

Hatta üçüncü dünya savaşının fitilini bu hareketler­in ateşleyebi­leceği dahi söyleniyor.

Güney Çin Denizi’ndeki son gelişmeler, savaşın ticaretle sınırlı kalmayacağ­ı emarelerin­i taşıyor.

Sormak istediğim şu; bizim elimizde, Çin-ABD ticaret savaşına karşı geliştirdi­ğimiz bir strateji belgesi var mı?

Acaba Ekonomi Bakanlığı’nda kaç uzman, kaç bin saatini bu alanda senaryo geliştirme­k için harcadı?

Bir hatırlatma; Hz. Nuh gemilerini, tufandan önce inşa etmişti. seref.RJX]#sabaK.cRP.tr SMS: SEO ya] 122·ye J|nder. (1. 0 TL) MH: 021 5 1 facebRRk.cRP serefRJX].sabaK

 ?? ÖNERİ-YORUM Şeref OĞUZ ??
ÖNERİ-YORUM Şeref OĞUZ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye