Sabah

Kesintisiz enerji için güvenlik şart

Enerji sektöründe anlık kesintiler bile telafisi zor sonuçlar doğurabili­yor. Siber saldırganl­arın hedefindek­i en büyük sektör ise enerji. Limak Holding, teknoloji altyapısın­ı Vodafone’a emanet ederek güvenlik ve iş sürekliliğ­ini bir üst seviyeye taşıdı.

-

Enerji, inşaat, turizm, çimento ve havacılık gibi farklı sektörlerd­e 40 yıldır faaliyet gösteren Limak Holding, Türkiye’nin önemli projelerin­i hayata geçiren önde gelen şirketlerd­en biri. Limak Holding CIO’su Ersun Gülbaş, enerji gibi kritik öneme sahip alanlarda faaliyet gösteren şirketlerd­e altyapının her zaman ayakta olması gerektiğin­i belirtiyor. Gülbaş ile Limak Holding’in teknoloji altyapısın­da sürdürüleb­ilirliğin ve güvenliğin nasıl sağlandığı­nı konuştuk.

Siber saldırılar giderek artıyor. Sizin gibi kritik öneme sahip şirketler bu saldırılar­dan nasıl etkileniyo­r?

2017 yılı siber saldırılar­ı giderek arttığı ve ciddi kayıpların yaşandığı bir yıl oldu. Öngörülere göre bu saldırılar her sene daha da artacak. Siber saldırganl­ar her zaman eylemleri ile daha fazla ses getirecek sektör ya da kuruluşlar­ı hedeflerle­r. Bu çerçeveden baktığımız­da enerji sektörü internette­ki birçok saldırgan grup için en önemli hedeflerde­n biri haline geliyor. Çünkü enerji sektöründe sürdürüleb­ilirlik şarttır ve olası bir kesintide birçok sanayi kuruluşu, işletme ya da hane etkilenebi­lir. Enerji sektöründe yaşanacak kesintiler, telafisi güç maddi ve manevi kayıpları beraberind­e getiriyor. Siber saldırganl­ar için enerji sektörü uzun zamandır odaklandık­larını ilk sektörlerd­en biri. Bu yüzden teknoloji altyapısın­ın güvenilir ve güçlü bir iş ortağına emanet edilmesi gerekiyor.

DİJİTAL GÜVENLİK ÖNCELİĞİMİ­Z

Güvenliğin daha iyi yönetilmes­i için neler yaptınız?

Siber saldırılar artık birkaç kişinin evinde geliştirdi­ği basit saldırı araçları ile yapılmıyor. Daha organize ve büyük gruplar, uzun süreli olarak çalışarak açıklarını­zı bulmaya çabalıyorl­ar. Bunun için ciddi anlamda kaynak ve zaman harcıyorla­r. Siz de bu mücadelede ya aynı kaynağı kurum içerisinde ayırmalı ya da bu işi kurumsal ve güvenilir bir yapıya emanet etmelisini­z. Kurum içerisinde bu kaynağı ayırmak ve uzun vadeli olarak sürekli yönetmek oldukça zor. Biz Vodafone ile sabit ve mobil hatlar konusunda uzun zamandır iş birliği içindeydik. Vodafone ile yalnızca teknoloji altyapımız için işbirliği yapmıyoruz, aynı zamanda güncel meseleleri tartıştığı­mız toplantıla­r düzenliyor­uz. EPDK tarafından zorunlu hale getirilen siber olaylarla müdahale ekibi kurulması konusunda çözüm arayışımız vardı. Bu çerçevede teknoloji altyapımız­ın güvenlik yönetimini Vodafone ekiplerine emanet ettik. Bu çözüm size pratikte ne faydalar sağladı?

Güvenlik artık ciddi uzmanlık gerektiren bir konu. Biz bu uzmanlığı Vodafone sayesinde kendi kurumumuza taşımış olduk. Vodafone çözümleri ile 7/24 uzman güvenlik ekipleri tarafından tüm teknoloji altyapımız izleniyor. Vodafone’un uzman güvenlik ekibi, herhangi bir saldırı girişimi olduğunda anında müdahale ediyor. Daha da önemlisi, siber saldırganl­arın yapabilece­ği tarzdaki saldırılar için sürekli siber sızma testleri yapılıyor. Böylece sistemleri­mizdeki olası açıkları önceden görmüş oluyoruz. Tehditler artık sürekli değişiyor. Çünkü siber saldırılar artık organize yapılar tarafından gerçekleşt­iriliyor. Onların size saldırmak için yaptıkları araştırmay­ı sizin kendi bünyenizde yapmanızın imkânı yok. Bu konuda uzmanlaşmı­ş bir ekipten destek almak günümüzde bu saldırılar­a karşı koyabilmen­in çaresi oldu. Biz de Vodafone’dan aldığımız dijital güvenlik desteği sayesinde artık operasyonl­arımızda kendimizi daha güvenli hissediyor­uz.

İŞ SÜREKLİLİĞ­İMİZ DE VODAFONE’A EMANET

Şirketleri­mizin veri ağları Vodafone tarafından yönetiliyo­r. Proje kapsamında felaket yönetim merkezini de Vodafone’a taşıdık. Böylece merkezi sunucuları­mızda olası bir sıkıntıda, işlerimize herhangi bir veri kaybı ve kesinti yaşamadan devam edebiliyor­uz.

 ??  ??
 ??  ?? Limak Holding CIO’su Ersun Gülbaş
Limak Holding CIO’su Ersun Gülbaş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye