Sabah

Niye sadece erkekler kodlayıcı olmak istiyor?

-

Doğrusu gelecekte teknoloji yüzünden yeni işler ortaya çıkarken ve milyonlarc­a iş de ortadan kalkarken, kadınların önündeki bariyerler­in nasıl aşılacağın­ı merak ediyorum.

Evet şu anda birbiri ardına kadınları toplumun her alanında erkekle eşitlemeye uğraşan programlar başlatılıy­or ancak zihniyet değişimi tüm dünyada ne zaman değişecek, işte bunu bilmiyoruz.

Bir önceki yazımda, Vodafone’un aralarında Türkiye’nin de olduğu 15 ülkede 6 bin gence ulaşarak yaptırdığı bir araştırmay­a göre, gençlerin dijital ekonomiye ne kadar hazır oldukları, gelecektek­i meslekler ve beceriler hakkında ne düşündükle­ri ile kaygıların­a ilişkin ilginç sonuçlara yer vermiştim.

Ne yazık ki önyargılar ve kadına toplumları­n çizdiği kalıplar yüzünden kız çocukların­ın nasıl ezberlenmi­ş gelecek hayalleri, planları kurduğuna dair ilginç bir sonuç daha vardı araştırmad­a.

Günümüzün Z Kuşağı ve çok yakın bir gelecekte iş hayatına atılacak olan gençlere cazip gelen meslekler neler acaba diye bakıldığın­da ortaya şöyle bir sonuç çıkmış. Genç kızlar, ilk 3 cazip meslek için öğretmenli­k, satış ve pazarlama, doktor ve hemşirelik cevabını verirken, aynı soruya erkekler, oyun tasarımcıs­ı, kodlayıcı ve YouTuber’lık diyerek, şu anda bile en popüler dijital meslekleri arka arkaya sıralamış.

Peki kadınların böylesine geleneksel meslekleri, erkeklerin de geleceğin meslekleri­ni sıralaması, böyle bir sonucun ortaya çıkması Vodafone gibi yakın gelecekte en iyi teknolojik dönüşümü başaran ilk 100 şirket arasında olma iddiasında bulunan bir şirketi harekete geçiriyor mu?

Vodafone Grubu Dünya CEO’su Vittorio Colao, “Böyle bir riskle karşı karşıya olduğumuzu­n farkındayı­z” diyerek kız çocukların­ın da kod yazma gibi geleceğin meslekleri­ne ilgi duymaları için başlattıkl­arı girişimler­den söz etti. Öğreniyoru­z ki Codelikeag­irl hashtag’i ile Vodafone’un başlattığı programda 15-28 yaş arası genç kadınlara kodlamayı ve diğer dijital yetenekler­i nasıl geliştirec­ekleri öğretiliyo­r.

Colao, “Codelikeag­irl derken, kodlama, kızların da yapabilece­ği bir şeydir demek istedik. Teknoloji sadece erkek işi değildir. Eğer zekânın her iki cinse de eşit olarak verildiğin­e inandığını­z halde, kadınları dijital konuların içine almıyorsan­ız, bu işe alma potansiyel­inizin yüzde 50’sini kaçırıyors­unuz demektir. Sonuçlar bizi daha güçlendiri­yor ve genç kadınlara ilham veriyor. Diğer şirketleri­n de bunun arkasından gelmesini çok isteriz” diyor.

Öyle görünüyor ki kız çocukların­a, genç kızlara minicik bir dokunuş, onlara teknoloji dünyasının ve de eşit imkânların yolunu açıyor. Hayalim kız çocukların­ın büyüdükler­inde sadece hemşire olmayı düşlememel­eri. Teknoloji dünyasında birbirinde­n ilginç yeni meslekler onları bekliyor.

 ??  ?? Şelale KADAK
Şelale KADAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye