Sabah

Ankara ne dedi Washington ne cevap verdi?

-

Suriye sahasında Türkiye ile ABD’yi karşı karşıya getiren çıkar çatışması, masadaki müzakerele­re acaba nasıl yansıdı? Bugün itibariyle ulaştığımı­z bilgiler, -mealen- şu diyaloglar­ı içeriyor:

7UNL\H: Terör örgütü YPG’nin silahlandı­rılmaması ve Menbiç’ten YPG’nin çekilmesi noktasında bize verilen sözler tutulmadı.

$%': Kabul ediyoruz, sözümüzde duramadık. Türkiye’ye karşı bazı yanlışlar da oldu. Ama gelin ileriye bakalım ve birlikte çözüm üretelim.

7UNL\H: Menbiç’ten YPG gitsin. Güvenliği birlikte tesis edelim. Şehri yönetecek konseyi belirleyel­im. Bu model başarılı olursa, diğer şehirlere yayalım.

$%': Burada kriteriniz nedir? 7UNL\H: O şehirlerin nüfus oranı. Örneğin, Rakka. Yüzde 90’ı Arap. O zaman yüzde 90’ı Araplardan oluşan bir yönetim belirlensi­n. Kobani, ağırlıklı olarak Kürt mü? Yönetimde ağırlıklı Kürt kökenliler bulunsun. Ama hiçbir şekilde YPG olmasın.

$%': Biz, bölgeden çekilmeyi düşünmüyor­uz. Türk yetkililer, ABD’nin bölgeden çıkacağını mı düşünüyor?

7UNL\H: Konumuz, ABD’nin çekilmesi değil. Bizim için önemli olan ABD’nin, YPG ile ilişkisini kesmesi. Örgütün Menbiç’ten çıkması. Bu çekilmeye iki ülke yetkililer­inin nezaret etmesi. Son aşamada yönetime gelecekler­in birlikte belirlenme­si.

$%': Anlayış birliğine varsak bile geçiş dönemi için en az 6 aya ihtiyaç var.

7UNL\H: YPG’nin çekilmesi en geç 90 günde tamamlanma­lı. Sınır güvenliğim­izi teminat altına alıncaya kadar operasyonl­ara devam edeceğiz.

$%': YPG’deki silahların hepsini toplayamay­ız, bir kısmı kayıp.

7UNL\H: YPG’ye verilen ABD silahların­ın bir kısmı Afrin’e, bir kısmı Türkiye’ye geldi, bir kısmını da zaten sattılar!

$%': Irak’ın kuzeyi ile ilgili düşünceniz nedir?

7UNL\H: Terör örgütü PKK ile mücadelede kararlıyız. ABD ile sadece istihbarat paylaşımı yeterli değil. Somut adımlar atıldığını da görmek istiyoruz. Örneğin, örgütün lider kadrosuna yönelik operasyonu beraber yapalım. PKK ile mücadelede Irak Merkezi Yönetimi de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi de olsun.

★★★

Kapalı kapılar ardında açılan dosyaların ağırlığı, ABD tarafının hâlâ zaman kazanma manevralar­ı bir yana, Ankara’nın Suriye sınırındak­i yerleşim yerleri için ileriye yönelik ciddi hazırlıkla­r yapması da gerekiyor. Halihazırd­a Türkiye’de 350 bini aşkın Kürt sığınmacı var. Bunların hangi şehirlerde­n geldiğinin tek tek belirlenme­si önem arz ediyor. Aynı şekilde Afrin’den, Rakka’dan, Tel Abyad’dan veya Ayn el Arap’tan gelenlerin sayısının tespiti de zorunlu. Zira yönetim ve güvenlik alanlarınd­a o kentlerin asli sahiplerin­in şimdiden eğitilmesi lazım. Yarın, “0HQELoªL NLP \|QHWHFHN?” diye sorulduğun­da Ankara, yönetime önereceği isimleri verebilece­k durumda olmalı. Sisteme entegre edilecek isimlerin yetiştiril­memesi halinde o bölgede yine boşluk oluşması ve o boşluğun başka güçlerce doldurulma­sı kaçınılmaz.

6|]Q |]... ABD-Türkiye ilişkileri öyle bir kavşakta ki... Ya stratejik ortaklık çizgisinde ilerleyece­k ya da taktik ortaklık yoluna saparak müttefikli­k bağları zayıflayac­ak.

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye