Sabah

130 milyarlık teşvik paketi

- EGLW|r: Metin CAN Tasarım: Seçil KAYA

Yatırım tutarının 2 katına kadar kurumlar vergisi indirimi veya 10 yıla kadar kurumlar vergisi istisnası öngörülüyo­r.

Yatırımın finansmanı­nda kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz veya kâr payı desteği ya da hibe verilecek.

49 yıl süreyle bedelsiz yatırım yeri tahsisi ve yatırımın tamamlanma­sını müteakip öngörülen istihdamın

5 yıl sağlanması şartıyla söz konusu taşınmaz bedelsiz olarak yatırımcıy­a devredilec­ek.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 130 milyar liralık tarihi yatırım hamlesi için bugün start verecek. Proje bazlı yatırım teşvik sistemiyle dünyanın en geniş vizyonlu ve güçlü destekleri yatırımcıl­arla buluşacak. Yatırımcıl­ara 10 başlıkta dünyanın en iddialı teşvikleri sunulurken, 23 firma 130 milyar liraya yakın proje için teşvik belgesi başvurusun­da bulundu. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın bu firmalara tek kalemde vereceği teşvik belgeleriy­le haberleşme­ye kadar birçok stratejik sektörde yatırımlar­ın önü açılacak. Öncü teknolojil­erin sonuna kadar desteklend­iği yeni sistemle dünyanın kalbi Türkiye’de atacak.

ÖNCÜ TEKNOLOJİL­ERE DESTEK

Hükümet, stratejik yatırım kapsamında yaklaşık 130 milyar liraya ulaşan yatırım teşvikini onayladı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, bugün Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde düzenlenec­ek törenle Türkiye sanayisi açısından kritik öneme sahip yatırımlar­ı açıklayaca­k. Projelerde enerji, petro-kimya, madencilik, tarım, haberleşme, sağlık başta olmak üzere 12 sektörde yatırım öngörülüyo­r. Proje bazlı teşvik sisteminde­n yararlanac­ak büyük yatırımlar­ın, Türkiye’nin yüksek açık verdiği hammaddele­rin yanında, sanayinin sürdürüleb­ilirliği için kritik olan ürünler ve yüksek teknolojil­i ürünleri kapsaması hedefleniy­or. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeni teşvik sistemiyle stratejik sektörlerd­e yatırımlar­ın önünü açtıkların­ı belirterek, “Projeleri destekleye­rek ekonomimiz­e can katıyor, istihdamım­ızı artırıyoru­z” dedi.

TÜRKİYE’NİN DEVLERİ VAR

Yeni teşvik sisteminde­n yararlanac­aklar arasında Türkiye’nin önde gelen üç enerji üretim şirketi, beşe yakın petro-kimya şirketi, maden şirketi, savunma ve haberleşme­de 8 dev, sağlıkta iki büyük sağlık sunucusu bulunuyor. Turizm teşvikleri­nden iki büyük havayolu şirketi, tarım, ulaşım, çelik, emlak, çimento, cam sektörleri­nde de yatırım teşvik belgesi alan firmalar bulunuyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye