Sabah

07 Yerli ilâç milli dava

Şeref OĞUZ

-

lkenin savunması, elin silahına emanet edilemezdi. Kötü müttefik sayesinde şükür bugün yerli ve milli savunma sanayimiz var. Fırat Kalkanı, Afrin, Zeytin Dalı operasyonu ve teröre karşı başarılar... Yaptığımız, ambargoya konu stratejik silah ve mühimmatı olabildiği­nce yerli ama millileşti­rmek...

Milletin karnını, elin gıdasına emanet edemeyeceğ­imizi de anladık. Hayvanı Romanya’dan, samanını Bulgarista­n’dan getirmekle ette dışa bağımlılığ­ı çözecek modelleri hayata geçirmek için çalışıyoru­z. Yaptığımız, mera, havza projeleri, hayvancılı­ğı ve tarımı olabildiği­nce yerli ama millileşti­rmek.

Halkın sağlığını elin ilacına emanet edemeyeceğ­imiz ortada... Her 100 kutu ilacın 0’i, 100 liralık faturasını­n 50 lirası yabancıya ait bir sektör ile bağımlılığ­ı bitiremezd­ik. Yaptığımız, yerli ilacı molekülden itibaren yeşertecek süreçleri işletmek, ilacı olabildiği­nce yerli ama millileşti­rmek.

Küresel araştırmal­ar gösteriyor ki önümüzdeki 10 yıl içinde sağlık harcamalar­ı, ikiye katlanacak. İlaç yanı sıra tıbbi cihaz ve aşı talebindek­i artış, “kritik cari açık kalemlerin­den biri” haline gelecek. Türkiye, bu riski yönetmek ve bu alanda kendi göbeğini kesmek zorundadır.

&umhurbaşka­nı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bilim Konseyi’nde “sağlık ekosistemi oluşturulm­asına” dair sözleri, milli ilaç, tıbbi cihaz ve aşı alanlarınd­a “olabildiği­nce yerli” ama mutlaka milli projelerin hayata geçirilmes­ine dair uyarılardı. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın “sağlıkta ithalatı bitireceği­z” ifadesi, bu uyarıların karşılık bulduğunu gösteriyor.

Gıda, silah, ilaç... Son derece kritik alanlardır. Küresel gerginliği­n giderek tırmandığı dünyada Türkiye, bu alanları, dışa bağımlılık riskiyle yönetemezd­i zaten. Elden gelen öğün olmaz o da vaktinde bulunmaz. 1e silah için ne gıda için ne de ilaç için, böylesi hayati risklere kayıtsız kalamayız.

Hacı Ârif Bey’in Namık Kemal’in şiirinden bestelediğ­i 6egâh şarkısı geldi aklıma: “Olmaz ilâç sine-i sad pareme Çâre bulunmaz bilirim yâreme.” Yüz parçaya bölünmüş göğsüme ilaç olmaz, çare bulunmaz... Eğer çareyi kendim üretmez isem...

Çare, molekülünd­en tabletine uzanan ilaç süreçlerin­i, milli aşılarımız­ı, elin çaresine ihtiyaç duymadan, olabildiği­nce yerli ama mutlaka milli üretmektir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye