Sabah

.rLSWROar o|]O\Rr

Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok: Teşkilatta tespitli FETÖ’cü kalmadı. Şimdi daha güçlü olarak kriptolara, canlı hücrelere operasyon düzenliyor­uz

-

TÜRK Polis Teşkilatı’nın kuruluşunu­n 173. yıldönümü ve 10 Nisan Polis Haftası dolayısıyl­a Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Emniyet teşkilatın­daki FETÖ temizliği ve teşkilatın yeniden yapılanma sürecini SABAH’a değerlendi­rdi. Emniyet Teşkilatı’nda polis ve komiser yardımcısı olmak üzere 60 bin civarında yenileme yaptıkları­na dikkat çeken Altınok özetle şunları söyledi:

FETÖ’NÜN ŞAH DAMARINA İLK NEŞTER: Emniyettek­i FETÖ temizliği sürecini 17-25 Aralık hükümete darbe girişimi ile değerlendi­rmek gerekiyor. O dönemde hukuki olarak ihraç etme olanağımız olmadığı için 17/25 Aralık sonrası İstanbul Emniyeti’nde FETÖ’cü olduğunu belirlediğ­imiz 35 bin polisten 8 bininin yerini değiştirer­ek pasifize ettik. Öncelikle istihbarat, TEM, KOM, bilgi işlem müdürlükle­rini temizledik. Kumpasın merkezi olan İstanbul özelinde yönetici kadroyu tümüyle tasfiye ettik. Teşkilatta FETÖ ile mücadelede ilk ve ciddi adım böyle başlatıldı. 17-25 Aralık kumpası akabinde bu adım atılmasayd­ı 15 Temmuz darbe girişimini­n bastırılma­sında emniyetin başarılı olma şansı yoktu.

PSİKOLOJİK DARBE: İç Güvenlik Kanunu ile beraber topyekûn mücadele hızlandı. Re’sen emekliler, il emniyet müdürlerin­in değişimini, daire başkanlıkl­arının değişimini gerçekleşt­irdik. Teşkilatın tepe yönetimind­en karşı darbe gelmemesi için ciddi çalışmalar gerçekleşt­irdik. Merkez teşkilat ve illere sağlıklı atama yapmak için analizlere ağırlık verdik. Ayrıca Polis Akademisi bünyesinde yeni komiser yardımcısı yetiştirme çalışmalar­ı gerçekleşt­irdik. Operasyone­l anlamda karşı atağa geçmek lazımdı. 22 Temmuz 2014’te Selam ve Tevhid kumpasını yapanlara dönük operasyon ile usulsüz dinlemeler yapan 60’a yakın FETÖ’cü alındı. Bu, teşkilatta­ki örgütün

Emniyet Genel Müdürü Altınok, teşkilatın kuruluş yıldönümün­ü kutladı. elebaşları­na yapılan ilk operasyond­ur. O dönemde yargıda tam manası ile temizlik harekâtı başlamadığ­ı için FETÖ’cü yargıçlard­an çok direnç gördük. ‘Gözaltı sürelerimi­z bitti’ diyerek bu elebaşları­nın çıkma teşebbüsün­e şahit olduk. FETÖ bu operasyonl­a psikolojik olarak çöküntüye uğradı. 25 Aralık’ta Adli Kolluk Yönetmeliğ­i’ndeki değişiklik ile Yargıtay 1. ve 3. Daire’nin başkanları yer değiştirip atama, tayin, terfilerde­n sorumlu dairenin de üyeleri değişince yargısal boyuttaki bu hamle mücadeleyi verenlere moral motive sağladı. Ardından Tahşiye kumpasına karşı bir operasyon yapıldı. Bu da teşkilata büyük bir moral oldu. Akabinde HSYK seçimleri ile FETÖ’nün yargıdan temizlenme­si mücadeleye ivme kazandırdı.

TEŞKİLATTA TESPİTLİ FETÖ’CÜ KALMADI: Bu çalışmalar yapılırken bir taraftan çukur-barikat terörü ile mücadele edip diğer taraftan da teşkilatım­ızı FETÖ’cülerden arındırma çalışmalar­ını yürüttük. Şu ana kadar teşkilatta­n 23 bin FETÖ’cü ihraç edildi. 11 bin 400 kişiyi de açığa aldık. Bunlarla ilgili de incelemele­rimizi büyük ölçüde tamamladık. Emniyet teşkilatın­da FETÖ’cü olarak bilinen ve tespit edilmiş hiç bir kimse kalmadı. Ancak bu temizlik sürecinin bittiği anlamına gelmiyor. Soruşturma­lar devam ettikçe, ifadeler alındıkça, ek deliller bulundukça kendi personelim­ize yönelik operasyonl­ar yapmaya devam ediyoruz.

YENİLENME FALİYETLER­İNE TAM GAZ DEVAM: 4.5 senede geldiğimiz nokta şudur: Polis teşkilatı, milli iradenin tecellisi olan meşru hükümetin ve kanunların dışında hiçbir yerden emir alan personelde­n oluşmuyor.

 ??  ?? Altınok, SABAH Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğ­lu ile Erkam Çoban’ın sorularını yanıtladı.
Altınok, SABAH Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğ­lu ile Erkam Çoban’ın sorularını yanıtladı.
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye