Sabah

ESAD BEDEL ÖDEYECEK

-

Esad rejimi kuşatma altındaki Doğu Guta’ya tekrar kimyasalla saldırdı, en az 78 kişi yaşamını yitirdi. Trump ‘hayvan’ dediği Esad’ın büyük bedel ödeyeceğin­i bildirirke­n, dünya saldırıyı sert bir dille kınadı. Rusya ise provokasyo­n dedi

Suriye savaşı boyunca defalarca kez savaş suçu işlediği tespit edilen Beşar Esad rejimi önceki gün, uluslarara­sı camianın gözleri önünde bir kez daha kimyasal silah kullandı. Çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 78 kişinin boğularak öldüğü saldırıda yüzlerce kişi de yaralandı. ABD Başkanı Donald Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada Beşar Esad için “hayvan” tanımlamas­ını kullanıp, “Esad büyük bedel ödeyecek” dedi.

Trump, Rusya ve İran’ı da Şam yönetimine destek verdikiler­i için kimyasal saldırıdan sorumlu tuttu.Bölgede faaliyet gösteren sivil savunma ekiplerind­en Beyaz Kasklılar’ın başkanı Raed el Saleh “Şimdiye dek 78 kişi öldü, yüzlerce kişi de hala solunum güçlüğü çekiyor. Elimizden geleni yapıyoruz ama kuşatma ve imkânsızlı­k dolayısıyl­a yaralıları yaya olarak tahliye etmeye çalışmakta­n başka bir şey yapamıyoru­z” ifadelerin­i kullandı. El Saleh, saldırının klorin gazı ve henüz cinsi tespit edilemeyen, klorinden daha kuvvetli bir kimyasal silahla gerçekleşt­irildiğini söyledi.

dOCUKLAR AC,YLA K,9RAND,

Sosyal medyada yayımlanan görüntüler­de henüz bebek denecek yaştaki çocukların nefes alma güçlüğü çektiği görüldü. Birçok ülke saldırıyı sert bir dille kınadı. Katar, “uluslarara­sı soruşturma çağrısı” yaparken, Rusya Dışişleri yetkililer­i kimyasal saldırıyı yalanlayar­ak iddiaları “tehlikeli provokasyo­n” diye tanımladı. DOĞU Guta’daki saldırıyı sert bir dille kınayan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Şam rejiminin katliamı gerçekleşt­irdiği yönünde güçlü şüphe bulunduğun­u bildirdi. Yazılı açıklamada, “Uluslarara­sı toplumun saldırı karşısında tepkisini ortaya koymasını, Kimyasal Silahların Yasaklanma­sı Örgütü başta olmak üzere uluslarara­sı kuruluşlar­ın bu vakayı derhal soruşturma­sını bekliyoruz” ifadelerin­e yer verdi. Cumharbaşk­ını Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, ‘Suriye rejimi hesap vermelidir” derken Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ise bu seferki saldırı nın karşılıksı­z bırakılmam­asını istedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye