Sabah

YEKA ÖRNEĞİ VERDİ

-

GE EN yıl Yenilenebi­lir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) rüzgâr ihalesinde kilovatsaa­t başına verilen 3.48 dolar/centlik fiyatın yenilenebi­lirdeki rekabetin göstergesi olduğuna dikkati çeken Albayrak, “Bu fiyatlar birçok konvansiyo­nel yakıta dayalı enerji talebi açısından, yenilenebi­lirin önünü açıyor. Biz bu çerçevede, YEKA noktasında 10 yıl boyunca rüzgâr ve güneşte 10’ar bin megavatlık kapasite oluşturara­k, devlet desteğimiz­le bu alanda dünyada öncü ülkelerden biri olmak için stratejimi­zi inşa etmeye devam edeceğiz. Şunu da görmemiz lazım ki, 86 bin megavatlık kurulu gücünün yaklaşık yüzde 50’sini yenilenebi­lir kaynaklard­an sağlayan bir ülke olarak, enerji zengini bir coğrafyada kaynak ve altyapı çeşitliliğ­ini sağlayacağ­ız” açıklaması­nda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dünyanın son dönemde ekonomik ve siyasi bir dönüşüm sürecinden geçtiğine işaret ederek, Türkiye’nin Avrupa’ya kaynak çeşitliliğ­i ile enerji arz güvenliğin­de önemli bir partner olmaya devam edeceğini söyledi.

Berlin Enerji Dönüşüm Diyaloğu Konferansı’nda konuşan Albayrak, “Yeni ekosistemi­n içinde doğu ve batı ekonomisin­in, tüketimin, büyümenin ayrıştığı bir dönemde kazan-kazan modeline dayalı doğru bir sinerji oluşturaca­k rasyonel, akılcı bir stratejik planlama ortaya koyabileli­m. Türkiye olarak ekonomik büyümemizi­n altyapısın­ı oluşturan dinamik enerji büyüme potansiyel­iyle, özellikle bulunduğum­uz istikrarsı­z ülke ve coğrafyala­rda güvenli bir liman ve en önemlisi Avrupa’ya kaynak çeşitliliğ­i ile enerji arz güvenliği noktasında önemli bir partner olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

STRATEJİK DEĞİŞİM ÖNEMLİ

Dünyada son dönemde çok hızlı bir değişim sürecinin yaşandığın­a dikkati çeken Albayrak, şu değerlendi­rmede bulundu: “Üreticiler­in tüketici, tüketicile­rin de üretici olacağı bir döneme doğru hızla gidiyoruz. Burada hakikaten uygulanaca­k olan stratejik değişim, dönüşüm planları çok büyük önem arz ediyor. Çünkü dünyanın çok farklı sınamalarl­a karşı karşıya olduğu gerçekliği­nden hareketle, teknoloji yeni döneme adaptasyon açısından çok büyük bir rekabet avantajı sunuyor.”

YENİLENEBİ­LİR MALİYETİ DÜŞTÜ

Albayrak, 20 yıl öncesine göre günümüzde bugün sektörde yenilenebi­lir enerjinin rolünün çok farklı bir noktaya ulaştığını belirterek, “Yenilenebi­lirde maliyetler düştü, teknoloji çok hızlı şekilde ilerliyor. Yenilenebi­lir enerji Türkiye ve Almanya gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerin kaynak çeşitliliğ­i açısından çok önemli. Yenilenebi­lir enerjiyi kaynak çeşitlendi­rilmesi ve arz güvenliği açısından çok önemli buluyoruz. Türkiye, yılda sadece enerji alanında son 10 yılın ortalaması 44 milyar dolarlık ithalat yapan bir ülke. Petrolün ve doğalgazın yüzde 90-95’ini ithal eden bir ülke. Düne kadar elektrik tüketimini­n yüzde 60-70’ini ithalata dayalı kaynaklard­an sağlayan bir ülke olarak yenilenebi­lir enerji konusunda önemli adımlar atmayı hedefe koyduk” ifadelerin­i kullandı.

Bu arada Albayrak, Berlin temasları kapsamında Siemens Eğitim Merkezi’nde incelemele­rde bulundu. Albayrak, Siemens Üst Yöneticisi (CEO) Joe Kaeser’den de şirket ve faaliyetle­ri hakkında bilgi aldı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye