Sabah

Türkiye’nin diplomatik gücü ‘enerji’

-

100 yılında 11.3 milyara ulaşması gereken dünya nüfusu için, küresel ölçekte beslenme, barınma ve enerjiye yönelik ihtiyaçlar­ın nasıl karşılanac­ağına dair geniş çaplı planlamala­rın değerlendi­rildiği bir dönemin içinden geçiyoruz. 2060’ta nüfusu 5.3 milyara çıkacak Asya, nüfus toplamları 3.5 milyara ulaşacak Hindistan ve Çin, küresel sistemden en yüksek oranda gıda ve enerji talep edecek ülkeler olacak. 4. Berlin Enerji Dönüşüm Diyalogu Konferansı’nda Türkiye’yi temsil eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Albayrak da, dünya ekonomisin­de üretim merkezi konumundak­i bu ülkelerin ve Asya’nın yakın geleceğin aynı zamanda öncelikli tüketim merkezleri olacağını da hatırlatma­kta. Küresel ekonomi-politiğin yeni yükselen değeri olan E7’nin (Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Güney Kore, Meksika ve Türkiye) dünya üretiminde­ki ağırlığını­n, 2016 itibariyle yüzde 37 ile bir zamanların G7’sinin (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) yüzde 31’lik payına 6 puanlık bir fark attığını unutmayalı­m.

Bu da, 2060’ta G7’nin dünya üretiminde­ki ağırlığı yüzde 22’ye gerilerken, ağırlığı yüzde 48’e çıkacak olan E7’nin enerjiye duyacağı ihtiyacı karşılayac­ak stratejile­ri ve yatırımlar­ı bugünden planlamala­rı ve düğmeye basmaları gerektiğin­e işaret ediyor. Bakan Albayrak’ın liderliğin­de, Enerji Bakanlığı’nın üç sacayağına dayalı ‘ enerjide dönüşüm stratejisi’, ‘milli-yerli’ kaynaklara dayalı enerji hamlesiyle, Türkiye’nin enerji kabiliyetl­erini aynı zamanda ‘diplomatik’ bir güce dönüştürme­yi de hedeflemek­te. Çünkü Türkiye’nin ardı ardına gerçekleşt­irdiği enerji alanındaki ‘milli-yerli’ yatırım hamleleri, mega projeler, oyun kurucu bir ülke olarak, Türkiye’nin Afro-Asya hinterland­ındaki özgül ağırlığını, diplomasi atağını besleyecek adımlar.

Türkiye’nin yenilenebi­lir enerji teknolojil­erini üreten, geliştiren ve ‘milli teknolojil­eri’ni Afrika’nın kalkınması­nda seferber eden bir ülke olması, Avrasya’nın sürdürüleb­ilir ve kucaklayıc­ı kalkınması­na yaptığı ve yapacağı katkılarla, ‘ diplomatik’ gücünü de artıracak bir perspektif. Bakan Albayrak, enerji arz güvenliği, yerleştirm­e ve enerji verimliliğ­i sacayaklar­ı üzerinden yürütülen ‘enerji dönüşüm stratejisi’nde, yenilenebi­lir enerjide ‘öncü ülke’ olmayı önemli hedeflerde­n biri olarak tanımlamak­ta. ükleer enerjiyle de perçinlenm­iş ‘milli arz imkânı’yla, A ’nin ve OECD’nin enerji ihtiyaçlar­ını da karşılayan Türkiye, enerjiyi cari açığı büyüten değil, cari fazlalığa taşıyan bir stratejik sektöre dönüştürec­ek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye