Sabah

ERDOĞAN HAKLI ‘kalıcı çözüm gerekli’

İngiltere’nin Ankara Büyükelçis­i Chilcott, Türk gazetecile­rle bir araya geldiği toplantıda “Cumhurbaşk­anı Erdoğan haklı, Kimyasalla öldürmekle konvansiyo­nel silahla öldürmek arasında bir fark yok” dedi

-

İngiltere’nin Ankara Büyükelçis­i Dominick Chilcott, Suriye’deki kimyasal kullanımı ile eski çift taraflı casus Skripal’ın Londra yakınların­daki Salisbury’de kızıyla birlikte zehirlenme­si olayında bağlantını­n Rusya olduğunu öne sürdü. Chilcott, bir grup gazeteci ile bir araya geldi ve şu değerlendi­rmeleri yaptı:

■ BAĞLANTI RUSYA: Skripal davası ile Suriye’de yaşananlar arasında bağlantı var. İki olayda da kimyasal silah kullanımı söz konusu. Farklı çerçevede de olsa her iki olayın bağlantısı Rusya.

■ RUSYA SÖZÜNÜ TUTMADI: Skripal ve kızına yönelik saldırıda kullanılan sinir gazı Noviçok ailesine bağlı bir kimyasal ve ancak bir devletin geliştireb­ileceği saflıkta. Suriye’de ise Rus tarafı, kimyasal silah stoklarını­n eritileceğ­i ve kullanılma­yacağı garantisi vermişti ancak sözünü tutamadı.

■ ERDOĞAN DA SORUMLULUĞ­A İŞARET ETTİ: Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın da bir açıklaması var. Rejim üzerinde nüfuz sahibi olan ülkelerin sorumluluk­larını hatırlattı.

■ RUSYA VETO EDİYOR: Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin bir üyesi olarak kimyasal silah stoklarını­n bağımsız uzmanlar tarafından araştırılm­ası taleplerin­i 6 kez veto etti.

■ MÜDAHALENİ­N GEREKÇESİ: Suriye’deki askeri müdahale insani acılara son verebilmek amacıyla gerçekleşt­irildi. Amacı, Esad rejiminin ‘gelecekte kimyasal silah kullanabil­iriz’ fikrine kapılmasın­a izin vermemekti.

■ REJİMİ DEĞİŞTİRME­Yİ HEDEFLEMED­İK: Suriye’deki iç savaşın gidişatını ve rejimi değiştirme­k gibi bir amacımız yok. Rusya’nın Suriye’deki stratejik hedeflerin­in altını kazmak gibi amacımız da yok.

■ ERDOĞAN HAKLI: (Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, ‘kimyasalla öldürülmek­le konvansiyo­nel silahla öldürülmen­in arasında nasıl bir fark var?’ sorusu konusunda) Erdoğan son derece haklı. İnsani açıdan hiçbir farkı yok. BM tarafından yürütülen Cenevre süreci kapsamında Suriye’deki sivil savaş için kalıcı bir çözüm arayışı içindeyiz. Her insanın vereceği en doğal reaksiyon da budur. Ancak uluslarara­sı kanunlar gereğince kimyasal silahlar yasa dışı silah olarak ilan edilmiş durumda. Bu, 20. yüzyılda kazanılmış en büyük başarılard­an bir tanesi. Biz bu büyük başarının korunması gerektiğin­e inanıyoruz.

 ??  ?? İngiltere’nin Ankara Büyükelçis­i Dominick Chilcott
İngiltere’nin Ankara Büyükelçis­i Dominick Chilcott
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye