Sabah

Beylik silah ve bireysel silahlanma!.

-

Fatih Portakal’ın “Bireysel Silahlanma” karşıtı yoru munu Yüksel kardeşim (Aytuğ) eleştirmiş, ben de onu eleştirmiş­tim. Yüksel dün uzun uzun yanıt verdi. Fatih meğer benim anladığım, Üniversite basan doçentin değil, okulu basan polisin haberini vermiş, Yüksel de “Beylik silah ve Bireysel Silahlanma’nın ne ilgisi var” demiş, Gaf Kürsüsü köşesinde. Beni aradığında, yanıt verdim. “Ben yanlış anladıysam, gerisini düşün. Demek meramını açık anlatamamı­şsın.”

“Beylik silah” lafını bu ülkede hele genç nesil lerde kaç kişi bilir?. Bir orta, hatta liseye gidelim, bir sınıfa girip soralım mı?.

“Devletin verdiği silah ve bireysel silahlan ma bir araya gelir mi, Fatih” dese, benim gibi bunaklar bile anlardı. Bu bir..

İkincisi..

İngiliz Polisi önceki yıl tüm ülkede kaç kurşun attı bilir misin?.

7!. Yanında sıfır mıfır yok.. Sadece yedi!. Çünkü İngiliz polisi silah taşımaz. Yani İngiliz polisi, müdüre kızıp kızının okulunu basamaz!.

İngiliz polisi ne taşır?. Cop.. Kelepçe.. Çok ender olarak da plastik mermi atan silah.. Metrodaki patlamalar ve Londra Köprüsü’ndeki silahlı saldırılar başta terör olayları artınca, konu tartışmaya açıldı,”Polis silah taşısın mı” diye. Ama polisler dahil, genelde istenme di. “Silah, çözdüğünde­n fazla sorun çıkarır” dedi, İngiliz kamu oyu, en başta da polislerin kendileri..

Londra Polis departmanı 1829’da, kentte huzur ve güven liği sağlamak üzere kuruldu. Kurulurken ana fikir, denetim ve kollamayı güç kullanarak değil, varlığıyla ve ikna ederek sağla mak oldu. Bu düşünce içinde sila ha yer yoktu.

Londra Polisi’nin depoların da 3300 silah var. Gereğinde kullanılma­k üzere duruyor.. Önceki yıl onlar tek el bile ateş etmedi ler. Oysa ayni yıl Amerikan polisi 1092 kişi öldürdü.

İngiltere’de 100 sivilden 4’ünde silah var. Ülke silahsız olunca, polisin de silah taşımasına gerek olmuyor. Amerika’da ise hemen herkesin, hem de birden fazla silahı olunca, silahsız polisi düşünmek mümkün değil.

İngiliz polisi, artan terör olayları karşısında Londra halkını korumak için silah değil, istihba rat gerektiğin­e inanıyor.

Sevgili Yüksel kardeşime, polis, sivil halk ve silah konusunda bunları yazma fırsatı verdiği için teşekkür ederim.

Yani..

Bizim polis de, İngiliz Polisi kafası ile kurul saydı, o polis o okulu basamaz ve müdürle yar dımcısını vuramazdı.

Nokta!. mı?..

Yoksa ülkem bu silah işini tartışmaya açmalı mı, bir an önce, hem de?.

 ??  ?? Hıncal 8L8d
HINCAL’IN YERİ
Hıncal 8L8d HINCAL’IN YERİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye