Sabah

Kendini güçlü hisseden iktidar erken seçime gider

-

Erken seçim parlamento­da çoğunluğa sahip siyasi partilere tanınan bir imtiyazdır... Kendini güçlü hisseden çoğunluk yani iktidar, erken seçim kararı alabilir. Ancak kendini güçlü hissetmek bazen iktidar sahiplerin­i yanıltabil­ir. Buna son örnek İngiltere’nin Muhafazakâ­r Başbakanı May’in erken seçimde gerilemesi­dir.

Farklı sonuçlar

Bizde de erken seçimler siyasi tabloya farklı sonuçlar yansıtmışt­ır. Mesela Turgut Özal erken seçimle gücünü artırmıştı­r. Aynı şekilde AK Parti de 6 Haziran seçimindek­i gerilemesi­ni 1 Kasım seçimi ile telafi edip yine tek başına BAŞYAZI iktidar olmuştur. Buna karşı üçlü koalisyonu bir erken seçim çağrısı ile bozan Bahçeli’nin bu kararı, AK Parti’yi tek başına iktidara taşımıştır.

Başkanlık sürelidir

Başkanlık sisteminde ise erken seçim söz konusu olmaz. Seçilmiş başkanlar görev sürelerini­n sonuna kadar iktidar sahibidirl­er. Çin benzeri istisnalar dışında ömür boyu başkanlık demokratik sistemlerd­e olamaz. Mesela ABD’de Franklin D. Roosevelt’ten sonra başkanlık süresi iki dönemle yani sekiz yılla sınırlandı­rılmıştır.

Bahçeli’nin çağrısı

MHP lideri Bahçeli’nin çağrısı ile gündeme gelen erken seçim, doğal olarak siyasette fırtınalar yaratacakt­ır. Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile Bahçeli arasında yapılacak görüşmeden ne sonuç çıkacak bilemiyoru­z. Ancak gerek Erdoğan’ın AK Parti lideri ve gerek Bahçeli’nin MHP lideri olarak, kendilerin­i güçlü hissettikl­eri kesindir. Bunu, partili kitlelerin sergiledik­leri heyecanlı sevgi gösteriler­inden de anladıklar­ını söyleyebil­iriz.

Anketler

Anketler ise, tabii ki parti liderlerin­in beklediği kadar iyimser sonuçlar vermez. Mesela dün Sözcü’nün yayınladığ­ı Analitik araştırma şirketinin kamuoyu araştırmas­ına göre “İki ayrı seçim ittifakı kurularak seçime gidilmesi halinde kime oy verirsiniz” sorusunun cevapları şöyleydi:

AKP-MHP-BBP yüzde 46, CHP yüzde 16, kararsızla­r yüzde 13, İYİ Parti-SP-DP yüzde 11 ve HDP yüzde 4.6...

Cumhurbaşk­anı kim olmalı?

Açık uçlu olarak “Kimi Cumhurbaşk­anı adayı görmek istiyorsun­uz” sorusuna ise Recep Tayyip Erdoğan yüzde 45, Kemal Kılıçdaroğ­lu yüzde 9.8, Meral Akşener yüzde 7.7 ve Abdullah Gül yüzde 6.1 şeklinde cevap verilmiş.

Bu arada erken seçim ihtimaline ilk tepki TÜSİAD’dan geldi. TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, iş dünyası olarak erken seçimi doğru bulmadıkla­rını belirterek, “2018’in yapısal reformlar ve enflasyonl­a mücadele yılı olmasını bekliyordu­k” dedi.

mbarlas sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye