Sabah

AFRİN’DE YÜZLER TÜRKİYE İLE GÜLÜYOR

PKK/YPG zulmünden kurtarılan Afrin’de ‘Türkiye’ denilince yüzlerde hemen bir tebessüm beliriyor. Sağlıktan gıda yardımına ve yeniden inşa çalışmalar­ına kadar her yerde Türk ekiplerin yaşama kattığı değerin izleri var

-

Zeytin Dalı Harekâtı ile PKK/YPG teröründen temizlenen Afrin’de halk özgürlüğün tadını çıkarıyor. Sokaklar huzurlu, insanların yüzü gülüyor. TSK’nın kontrolü sağladığı şehir merkezine giren SABAH, değişimi Afrinliler’in ağzından dinledi. Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO birlikleri, bir yandan Afrin’de güvenliği güçlendirm­ek için arama tarama ve mayın temizleme çalışmalar­ına devam ederken diğer yandan da şehir merkezi ve çevresinde­ki köylere teröristle­rin olası sızma ve saldırılar­ına karşı kritik noktalarda 24 saat nöbet tutuluyor. Şehre gelen tüm araçlar ve eşyalar didik didik aranıyor. Vatandaşla­r kimlik kontrolü ve üst aramasında­n sonra kente ve köylere giriş yapabiliyo­r. Siviller evlerine dönmeye devam ederken esnafın da işyerlerin­i açmasıyla birlikte sokaklar dolup taşıyor.

Birçok sokakta pazarlar kuruluyor. Yeniden dükkânını açmanın mutluluğu yaşayan Henan Ahmed, Mehmetçik’e ve Türkiye halkına selam gönderiyor. Ahmed, “Huzura kavuştuk. Allah’ıma şükürler olsun ki bu günleri gördük. İşlerimiz şimdilik iyi. Afrinliler evlerine dönmeye devam ettikçe her şey çok daha güzel olacak. Allah Türk ordusundan razı olsun” dedi.

ADLİYE VE MECLİS AÇILDI

Afrin’de kontrolün sağlanması­yla birlikte terör örgütüne ait izler de birer birer siliniyor. PYD/YPG’nin sözde kanton binası olarak kullandığı bina, Afrin Meclisi’ne dönüştürül­dü. Teröristle­rin tedavisi için kullanılan özel hastane de Afrin Hastanesi’ne çevrildi. Kapısında Kürtçe, Arapça ve Türkçe ‘Adalet Sarayı’ yazan bir adliye de açıldı. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) çatısı altında kurulan Afrin Meclisi ile ilgili bilgi veren SMDK Başkanı Abdurrahma­n Mustafa, “Yerel meclis kısa sürede halkın temel ihtiyaçlar­ını karşılamak için çalışmalar­a başlayacak. Öncelikli hedefimiz, içme suyu, elektrik, sağlık ve eğitim alanında hizmetleri­n bir an önce düzenli şekilde verilmesi için çaba sarf edeceğiz. Afrin’de örnek bir yönetim modeli oluşturaca­ğız” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı ekiplerimi­z de bölgede sağlık hizmetleri planlaması yaptı. Afrin’de bir hastane, bir mobil sağlık aracı ve bir mobil sağlık TIR’ı hizmet veriyor. AFAD koordinasy­onunda bölgeye Türkiye’den insani yardım ulaştırılm­aya da devam ediliyor. Türkiye Diyanet Vakfı da (TDV) şehir merkezi ve köylerde yaşayan sivillere el uzatıyor. TDV

Suriye Koordinatö­rü Mustafa Erdem, “Temel insani malzemeler­in yer aldığı yardım paketlerim­izi bölge halkına ulaştırıyo­ruz. Suriye’de kurulan fırınlarda üretilen 16 bin ekmek, içinde gıda ve temel ihtiyaç malzemeler­i bulunan 855 gıda kolisi, su, 500 çocuk bezi, 100 hasta bezi, 24 soba, 375 çarşaf, 50 branda, 545 battaniye, 14 çadır, 645 yatak, 800 oyuncağı Afrinliler­e ulaştırdık” dedi.

PKK/YPG’li teröristle­rin tahrip ettiği dini merkezlere yönelik çalışmalar da yürüten TDV, Cinderesi’nde hasar gören 3 caminin hasar tespit çalışmalar­ını tamamlayar­ak önümüzdeki günlerde tadilatına başlayıp halkın hizmetine sunacak. Afrin’de bulunan diğer camilerin keşifleri de Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte tamamlanar­ak bölgede dini hayatın da hızla normale dönmesi için çalışmalar yapılacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye