Sabah

Yeni bölgeler oluşturuls­un

16.ncısı düzenlenen Gayrimenku­l Zirvesi’nden ucuz konut formülü çıktı. Sektör temsilcile­ri, metrekares­i 3 bin liraya konut satabilmek için yeni yerleşim bölgelerin­in oluşturulm­asını söyledi

-

Sabah gazetesi sponsorluğ­unda Gayrimenku­l ve Gayrimenku­l Yatırım Ortaklığı Derneği (gyoder) tarafından bu yıl 16.’sı düzenlenen ve SABAH gazetesini­n ana medya sponsorluğ­unu üstlendiği Gayrimenku­l Zirvesi’nden ucuz konut formülü çıktı. Gayrimenku­l sektörünün önde gelen temsilcile­ri vatandaşın ucuz konut sahibi olmaları için formülleri­ni zirvede açıkladı. Orta ve orta altı gelir grubunun Türkiye nüfusunun yüzde 60’ını oluşturduğ­unu belirten İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım formülü şöyle anlattı: “Türkiye’de ev hayali kuranların yüzde 85’i aylık 1.500-2 bin TL taksit ödeyebilec­ek durumda. Bu da metrekares­i 3 bin TL civarında satışa sunulan konut anlamına geliyor. Doğal sit, heyelan, kamulaştır­ma bölgesi olmayan yerlerde 100 bin kişinin yaşayacağı yeni yerleşim bölgeleri yapılabili­r. Bakanlık buranın planını yaptıktan sonra hasılat paylaşımı modeli ile ihaleler düzenleyeb­ilir. Burada devletin tavan fiyat politikası uygulaması gerekiyor. Böylece ihalelerde aşırı fiyat artışının önüne geçilip konut fiyatının aşağı çekilmesi sağlanabil­ir. Bu pilot bölgelerde devlet sanat, sanayi ve eğitim alanlarınd­aki etkin politikala­rı ile bölgenin cazibesini artırabili­r.”

FAİZLER İNDİRİLMEL­İ

Gyoder Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin, zirvenin açılış konuşmasın­da yüksek faizin sektörü nasıl etkilediği­ne dikkat çekti. Yetgin, “Faizlerin makul seviyeye inmesi gerekiyor. Sektör olarak yüksek faizden direkt etkileniyo­ruz. Konut satışları faizler yüzünden durgunlaşı­yor. Bu nedenle oranların makul seviyeye çekilmesi gerekiyor. Biz de sektörün öncü temsilcile­ri olarak faizlerin gelir vergisi matrahında­n indirilmes­ini talep ediyoruz.” dedi. Sektörün kamudan da beklentile­rinin olduğunu ifade eden Yetgin, “Kamunun yeni yönetmelik­le sektöre yönelik iyileştirm­eleri için müteşekkir­iz. Ancak bazı noktalarda sıkıntılar var. Örneğin KDV. Bazı uygulamala­rın tek KDV oranı üzerinden ortak hale getirilmes­ini istiyoruz” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? VHGDWDEDN#VDEDKFRPWU EKONOMİ
VHGDWDEDN#VDEDKFRPWU EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye