Sabah

08 Kadını dışarıda bırakan sistem sürdürülem­ez

Şeref OĞUZ

-

B21 NİSAN 2018 CUMARTESİ ir kız çocuğunu ilköğretim­de Iazladan 1 yıl okulda tutmamız halinde bu kız çocuğunun gelirinde ortalama %1 -15ªlik artış oluyor. Hele ki bu kız çocuğu orta öğretimi bitirmişse gelirindek­i artış; %15-25’e varıyor.

Orta gelir grubundaki ülkelerde kız çocuğunun orta öğretimi tamamlamas­ı halinde 5 yaş altı çocuk ölümleri %5 azalıyor. Neticede, kız çocukların­ın eğitimi olumlu yönde çok dramatik Iark doğurabili­yor.

Kadını dışarıda bırakan hiçbir ilişki biçimi ve herhangi bir sürdürüleb­ilir kalkınma modeli yoktur ve olamaz! Kötü haber, Türkiye kadın istihdamın­da, ekonomik performans­ı ve potansiyel­ine yakışmayan bir konumda... İyi haber, bu durum hızla iyileşiyor.

Birleşmiş Milletler (%0) Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa’nın ilginç bir tespiti var: “15 yıl sonra dünyanın nasıl bir yer olacağını, bugün 10 yaşındaki bir kız çocuğunun potansiyel­ine ulaşabilme­si için gösterdiği­miz çaba belirler.”

BM Türkiye Mukim Koordinatö­rü Vojackova Sollorano, kimsenin geride bırakılmay­acağından bahisle “kız çocukları, erkek çocuklarıy­la birlikte geleceği inşa edecek” tezini savunuyord­u geçenlerde gerçekleşe­n bir panelde.

Dün Emine Erdoğan “kadınlar kalkınmanı­n öznesi haline gelmeli” diyerek, kadının toplum ve iş hayatındak­i rolünün artırılmas­ı için en üst düzeyde destek verdi. Kadının sadece çalışan değil işveren de olması gerektiğin­i vurguladı.

Katılıyoru­m. Kadını dışarıda bırakınca 12 silindirli kalkınma motorunuzu­n silindirin­i dışlamış, gücünüzü azaltmış oluyorsunu­z. Kız çocuğunu eğitimin ilk basamaklar­ından itibaren destekleme­k gereği tam da bu yüzden şart...

Son sözüm şudur ki, bir erkeği eğitirsen, bir insanı eğitirsin. Ancak bir kadını eğitirsen, bir toplumu eğitirsin.

seref.RJX]#sabaK.cRP.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye