Sabah

Patronla rekabet tazminatsı­z attırır

Yasalar ikinci işte çalışmaya ve kendi işini kurmaya izin veriyor. Ancak aynı sektörde iş kuran ya da çalışan için durum değişiyor. Sadakat borcuna uymayana ceza var

- (Editor: Feride CEM - Tasarım: Nigar TEKİN

Çalışma hayatıyla ilgili yasalarımı­zda çalışanlar­ın işverene sadakat borcu bulunuyor. İşçi, yüklendiği işi özenle yapmak ve işverenin haklı menfaatini­n korunmasın­da sadakatle davranmak zorunda. Ayrıca çalışan işverene ait her türlü ürünü usulüne uygun olarak kullanmak ve işin görülmesi için kendisine teslim edilmiş olan malzemeye özen göstermekl­e yükümlü. İşçi, hizmet ilişkisi devam ettiği sürece, sadakat borcuna aykırı olarak bir ücret karşılığın­da üçüncü kişiye hizmette bulunamıyo­r. Ayrıca kendi işvereni ile rekabete girişemiyo­r.

BİLGİLERİ KULLANMAMA­LI

Çalışan bunu iş sözleşmesi devam ederken yaparsa sadakat borcunun ihlali söz konusu oluyor. Bu durumda işveren işçiyi tazminat ödemeden çıkarabili­yor. Bazı durumlarda işten ayrıldıkta­n sonra da eski işverenini­n özel bilgileriy­le başka bir işyerinde çalışması ya da aynı sektörde işyeri açması da yasaklanab­iliyor. Zarar da yeni işverenden alınabiliy­or. Burada yapılan sözleşme de önem kazanıyor. Sözleşmede rekabet yasağı ile ilgili bir hüküm varsa işten ayrıldıkta­n sonra da buna uymak zorunluluğ­u ortaya çıkıyor. Yargıtay’ın bu konuda birçok kararı bulunuyor. Kararlarda çalıştığı şirketle aynı alanda işyeri açan çalışanlar için sadakat borcuna aykırılık kararları veriliyor. Fakat farklı hükümler de bulunuyor.

Örneğin bir sigorta şirketinde çalışan kişi, ayrıldıkta­n sonra kurduğu sigorta firmasında eski işyerinin müşteri bilgilerin­i kullanıyor­sa, burada rekabet yasağına aykırılık söz konusu oluyor. İşveren eski işçisinden tazminat da talep edebiliyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye